DE KRÅNGLIGA MILJÖTILLSTÅNDEN

STOCKHOLM 20220322Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson håller pressträff med anledning av beslut om ansökan om bearbetningskoncession för Kallakgruvan.Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060 Bild: Henrik Montgomery/TT

Ledare: Åtta år senare - kopparbeslut dröjer fortfarande

Trots att behovet av koppar är stort och växande så dröjer besked om kopparutvinning blir möjligt för Boliden i Norrbotten. Peter Wennblad skriver om ett långdraget beslut som får konsekvenser.

Gruvkoncernen Boliden ansökte för åtta år sedan ombearbetningskoncession för en kopparfyndighet i Laver utanför Älvsbyn i Norrbotten. Fortfarande är ärendet inte avgjort. Peter Wennblad på Svenska Dagbladets ledarsida skriver om en process som får konsekvenser på många sätt.

Wennblad tar upp en ny forskninsgrapport som pekar på att nedbrytningen av metaller behöver öka i en ”hisnande hastighet” om det ska vara möjligt för Europa att gå mot att bli en fossilfri kontinent.

"De närmaste två decennierna kommer nybrutna metaller vara avgörande för att kickstarta Europas omställning", citeras forskarna från belgiska universitetet KU Leuven.

Svaret på detta larmrop möts nu, som Wennblad beskriver, med en välbekant gest: näringsministern meddelar att det tillsätts en utredning.

SvD Ledare: ”Thorwaldsson skyndar långsamt”