BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Lägger miljoner på att stoppa stölderna – ändå plundras byggena

Byggföretagarna Andreas Granberg och Tony Nilsson berättar båda att de ofta utsatts för stölder vid byggarbetsplatser. Bild: Privat, Pressbild

Att byggarbetsplatser plundras för hundratusentals kronor har blivit vardag för MTA Bygg. Varje år tvingas företaget lägga mellan fem och tio miljoner kronor på brottsförebyggande åtgärder - ändå fortsätter stölderna. ”Det känns som ett evighetsarbete”, säger vd:n Andreas Granberg till TN.

Andreas Granberg är vd på MTA Bygg. Byggföretaget har drygt 300 medarbetare som är aktiva på 150 arbetsplatser på olika orter mellan Ystad och Göteborg. Han berättar att de varje månad drabbas av inbrott på företagets byggarbetsplatser. Detta trots att alla arbetsplatser är inhägnade och utrustade med videoövervakning.

– Det går i vågor. Under en vecka kan vi märka att flera arbetsplatser i en stad blivit utsatta för stölder. Brottsligheten funkar på det sättet, de kör runt och gör inbrott i en stad och sedan åker de vidare.

– Vår verksamhet utgår ifrån att vi åker runt och bygger på olika ställen. Och i den mobila verksamheten har vi bland annat containrar och bodar. För att förebygga stölder har vi bland annat dubbla låssystem och på våra kranar sätter vi upp betongfundament framför dörrarna, men tjuvarna har då bara skurit upp hela sidan.

”Vi försöker göra det svårare för tjuvarna, men då kommer de in med en lastbil och kran för att forsla bort maskinerna”

Företaget har bland annat blivit av med så kallade vibratormaskiner.

– De väger ett par hundra kilo och de är väldigt svåra att förflytta. Vi försöker ställa de ovanpå containrar för att göra det svårare för tjuvarna, men då kommer de in med en lastbil och kran för att forsla bort maskinerna. En vibratormaskin kostar mellan 50 000 och 300 000 kronor så det är stora belopp som vi förlorar.

En gång hade företaget placerat en vibratormaskin tio meter under markytan.

– Men det spelade ingen roll, de körde väl antagligen ned en lastbil, lastade på och körde sedan i väg.

Snabbt stora belopp

Han konstaterar att en ”vanlig” containerstöld innebär att företaget blir av med verktyg eller liknande till ett värde av 150 000 – 200 000 kronor.

– Det kan handla om att de stjäl cirkelsågar och borrmaskiner. En sådan maskin kanske kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor, och om de plundrar en hel container blir det ganska snabbt stora belopp.

”Det kostar mycket att både ersätta verktyg och inte kunna ha arbetet igång”

Tony Nilsson, vd på PH Bygg i Falkenberg, berättar att de för fyra år sedan gjorde en storsatsning för att säkra upp verksamheten. Bland annat satte de upp larm och kameraövervakning på de större arbetsplatserna, samt tydliga skyltar om övervakningen. Då hade företaget vid flera tillfällen utsatts för stölder vid byggarbetsplatserna.

– Vi hade då stora kostnader både i form av rena stölder men även i form av mycket administrativt arbete. Om till exempel ett tiotal arbetare kommer på morgonen, men deras verktyg blivit stulna så kan de ju inte arbeta. Det kostar mycket att både ersätta verktyg och inte kunna ha arbetet igång.

– Det är samma sak om någon förstör en ruta på en av våra bilar för att stjäla. Då handlar det både om förlorade arbetstimmar och att ersätta det som skadats eller blivit stulet.

Han uppskattar att företagets kostnader för säkerheten numera landar på mellan 25 000 och 50 000 i månaden.

– Det är kostnader som vi inte hade för fem år sedan. Samtidigt är den en besparing om vi kan undvika brottsligheten, även om vi fortfarande drabbas av stölder och liknande några gånger per år.

Bland annat handlar det om att DNA-märka verktyg.

– Det är främst för att det underlättar för polisen och tullen om de skulle hitta verktygen så kan de se att vi äger dem.

Lägger miljoner på att stoppa brotten

Enligt Andreas Granberg investerar företaget mellan fem och tio miljoner per år på brottsförebyggande åtgärder.

– Då räknar vi in kostnader som till exempel vaktbolag, kameraövervakning, stängsel och grindar. Det är såklart långsiktiga investeringar och mycket varar över tid. Men utvecklingen går hela tiden framåt och om vi köpte ett larmsystem för tio år sedan håller det inte samma standard som om vi skulle köpa ett idag. Det känns som ett evighetsarbete, man måste hela tiden ha det brottsförebyggande arbetet uppe på agendan.

Företaget polisanmäler samtliga stölder och de har även individmärkt alla maskiner med MTA stämpel inbränt i plasten för att underlätta polisens arbete.

– Vi har blivit kallade till polisen för att identifiera våra verktyg och vi har faktiskt fått tillbaka verktyg några gånger.

Samarbetar med polisen

Han menar vidare att de i flera städer har ett bra samarbete med polisen.

– Vi bjuder ut polisen till våra arbetsplatser så att de kan synas. Det skapar en trygg och säker miljö, tyvärr har de inte möjlighet att vara på plats i den utsträckningen som vi skulle vilja.

Utöver de ökade kostnaderna för det brottsförebyggande arbetet har de även märkt av kostnadsökningar för bland annat diesel och el.

– Det har ökat radikalt. Och vi ser även en prisuppgång på stål. Bara för ett tag sedan gick rakstålet upp 2 000 kronor på en dag, från 11 000 till 13 000 kronor per ton, det är bara en av många rejäla prisökningar vi väntar oss framöver.