JÄMSTÄLLDHET I ARBETSLIVET

Kvinnor i styrelser – men utan ägande

Kvinnor rekryteras till bolagsledningar – men ägandet är detsamma som förr. Arkivbild. Bild: Rawpixel/TT

Ekonomi (TT)

Kvinnor kliver in i styrelserummen – men står ändå långt från ägarmakten i de största bolagen på börsen.

Befattningshavare inom svenskt näringsliv har ofta en ägarandel i bolaget som de verkar i. Av det ägandet har männen 99,3 procent och kvinnorna 0,7 procent.

Män sitter också på 91 procent av börsbolagens ordförandeposter och 74 procent av styrelseplatserna.

Det visar stiftelsen Allbrights senaste rapport över kvinnors position i näringslivet.

– Det som överraskar mig är den totala bristen på utveckling när det kommer till ägande. Vi ser att kvinnor blir fler i ledande positioner men när det kommer till ägandet står det helt still, säger Maija Inkala, talesperson för Allbright.

Få både grundar och leder

Rapporten beskriver en miljö där kvinnor "släppts in" för att arbeta i ledande positioner, men att det inte har lett till någon förändring när det kommer till ägandet. En förklaring till att män i ledande position har så stor del av ägandet är att de startat bolaget och sedan sitter kvar som vd när bolaget börsnoteras.

I år var första gången i Stockholmsbörsens historia som en kvinnlig företagsgrundare stannade kvar som vd efter det att bolaget noterats: Pernilla Nyrensten satt kvar när Revolution race klev in på börsen.

Maija Inkala säger att en förklaring till varför det är så få kvinnor som startat och stannat på börsnoterade bolag är att deras idéer inte tagits på allvar hos investerare.

– En faktor är att vi är benägna att se kompetens hos personer som påminner om oss själva. Där är det fortfarande en klar majoritet män som sitter i investmentbolagen, det fanns bara tre procent kvinnor på partnernivå när vi undersökte detta 2017, säger Inkala.

Ett företag som tas upp som ett föregångsexempel i rapporten när det kommer till investeringar är Kinnevik. De har valt att allokera tio procent av sina investeringar till bolag grundade av kvinnor. Resultatet blev att 20 procent av kapitalet gick till bolag med en kvinnlig grundare.

Om Kinnevik är ett gott exempel, hur ser det då ut i andra bolag?

– Om man jämför med branschen i stort så går bara en procent av kapitalet till bolag grundade av kvinnor.

Fler kvinnliga vd:ar

Men utvecklingen går ändå mot jämställdhet på flera fronter. Andel kvinnor på vd-poster har ökat med 25 procent och nu är 12 procent av börsbolagens vd:ar en kvinna. Kommunikationsbranschen är den mest jämställda: en av tre vd-poster innehas av en kvinna.

När Allbright tittade på hur många bolag som har en jämställd ledningsgrupp och styrelse uppgår det till var femte börsbolag – men det finns en tydlig fördelning när det kommer till roller. Kvinnor har en majoritet av chefsposterna inom HR och juridik.

Lägst andel kvinnor återfinns i rollerna vd, it-chef och operativ chef.

Tea Oscarsson/TT