REGELKRÅNGLET

Kritiken: Baylan har mörkat - ”Skandalöst”

Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kritiken växer efter uppgifter om att Näringsdepartementet och näringsministern Ibrahim Baylan (S) skulle ha utövat påtryckning för att en myndighetsrapport om Cementa inte skulle publiceras.

Nu kallar M, KD och L Baylan till näringsutskottet.

– Grundfrågan handlar om en potentiell industrikris där tiotusentals jobb kan påverkas av brist på cement där regeringen inte gör tillräckligt för att hantera krisen. Nu kommer det också uppgifter om att näringsminister Ibrahim Baylan har mörkat och försökt förmå att tysta myndigheter, skandalöst är det enda ordet jag finner här, säger näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered (M), till Svenska Dagbladet.

Enligt Ibrahim Baylan finns det inget i pm:et som han inte själv har sagt på pressträffar.

– Jag är lite förvånad över det höga tonläget, det här pm:et går ju i linje med alla underlag vi har haft och har varit offentligt från den minut det kom in till departementet. Dessutom så fort de har begärts ut så har de lämnats ut, säger han till TT.

Tidigare i veckan publicerade SvD:s ledarredaktion uppgifter som pekade på att regeringen verkat för att en rapport om effekterna av ett stopp för Cementas verksamhet inte skulle publiceras.

SvD: M-topp: Baylan har mörkat - Det är skandalöst