CORONAVACCINERINGEN

"Släpp vaccineringen fri – för ungdomsjobbens skull”

Bild: Fredrik Sandberg/TT

En slopad åldersindelning för vaccinet gör att unga kan ta sommarjobb i krisbranscher. Det menar MUF. ”Vi har inte råd att vänta längre”, säger Matilda Ekeblad, MUF:s ordförande, till Tidningen Näringslivet.

Förra veckan kom siffror från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC som visar att Sverige har bland den högsta vaccinationstäckningen i Europa och att 40 procent av befolkningen, 18 år eller äldre, har fått minst en vaccindos.

I den pågående fjärde fasen ska många vaccineras och bokningen har delats upp i åldersgrupper om fem år. I helgen öppnade bokningen för personer födda 1976 eller tidigare.

Men andra länder har valt en annan prioriteringsstrategi. Tidigare i maj flyttade Norge fram unga i prioriteringsordningen, något som Sverige valt att inte göra.

– Vi har sett att smittspridningen är störst i åldrarna 18–24 år, det kan bero på att de har ett mer aktivt umgänge, sade Norges statsminister Erna Solberg på en presskonferens.

Ändringen innebär att personer i åldrarna 18 - 24 och 40 - 44 år kommer att vaccineras samtidigt. Det norska målet är att alla över 18 år har erbjudits vaccin innan månadsskiftet juli/augusti.

MUF: Ungdomsarbetslösheten riskerar att förvärras

Nu kräver Moderata Ungdomsförbundet att Sverige släpper åldersindelningen helt fri och erbjuder Astra Zenecas vaccin också till unga – för jobbens skull.

– I Sverige har vi kapacitet att vaccinera fler och det finns tomma platser. En slopad åldersindelning gör att unga kan ta sommarjobb i krisbranscher. Unga har fått stå tillbaka när det gäller sommarjobb och extrajobb, restriktionerna har slagit hårdare mot dem än vad pandemin har gjort, säger Matilda Ekeblad, ordförande Moderata ungdomsförbundet, till Tidningen Näringslivet.

”Vi har inte råd att vänta längre”

Den svenska ungdomsarbetslösheten är den högsta i Europa. Siffror från Visita visar att 35 000 jobb inom besöksnäringen försvann förra året. Enligt Statistiska Centralbyrån uppgick det totala antalet arbetslösa i åldrarna 15- 24 till 166 000.

Matilda Ekeblad tror att läget riskerar att förvärras om unga inte erbjuds vaccin under våren och sommaren.

– Vi har inte råd att vänta längre. Det är bättre att den 40-åriga mellanchefen som kan jobba hemifrån får vänta lite på vaccin, medan 19-åringen som tar studenten och ska börja sitt sommarjobb får det nu, säger hon.

Betydligt färre unga dör och blir allvarligt sjuka, är det inte viktigare att äldre vaccineras före unga?

– Äldre drabbas hårdare av själva sjukdomen, men unga är de största smittspridarna. Vi måste gå efter de som sprider smittan allra mest. Unga får nästan välja mellan att bryta restriktionerna eller stanna hemma och bli knäppa. Då väljer många att bryta det eftersom man inte klarar det efter ett och ett halvt år hemma.

Förra sommaren sjönk smittspridningen rejält, vad tänker du om det?

– Förhoppningsvis blir det så i sommar också, men det ser vi först efteråt. Vi måste veta nu att man kan öppna upp mer så att arbetsgivare vågar anställa unga och att unga kan vara ute och röra sig och sommarjobba. Unga är också drivande i att få fart på ekonomin då man är ute mycket, shoppar och jobbar.

”Nätläkarna har sysslat med sådana här system i flera år”

En nyckel för att lyckas är att privata aktörer får sköta vaccineringen, menar Matilda Ekeblad.

– Jag är regionpolitiker och när jag pratar med andra regionalpolitiker får jag ofta höra att vi inte kan släppa åldersindelningen fri för då kraschar bokningssystemet. Det är inget legitimt argument, vi vet att det finns privata aktörer som har system där man kan boka konsertbiljetter där en miljon människor kan gå in och boka samtidigt utan att det kraschar. Nätläkarna har sysslat med sådana här system i flera år och har specialiserat sig på att jobba med detta.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att vaccineringen av unga blir en flitigt diskuterad fråga framöver.

– Ska vi fokusera på att skydda de som riskeras att drabbas av svår sjukdom och död? Eller ska vi byta fot och satsa på att få ner smittspridningen och vaccinera de unga där smittan är som värst? Det är väl de två sakerna som kommer diskuteras mest, säger han till Aftonbladet.

TN: Löftet: Ska anställa 10 000 unga under tre år

SCB: Ungdomsarbetslöshet i Sverige

Ny Teknik: Sverige bland de bästa på att vaccinera

DN: Norge ändrar vaccinordningen - ska prioritera unga

Aftonbladet: Bergström: Vaccinering av barn kommer bli en jättediskussion