BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Kommunala poliser ökar säkerheten

Den kommunala polisen ska främst jobba brottsförebyggande: upprätthålla lag och ordning på gator och torg, se till att det råder noll tolerans mot brott i skolor, badhus, på bibliotek, idrottsarenor och i kollektivtrafiken. Bild: GUNNAR LUNDMARK / SvD / TT

Låt kommunerna få en egen polis för att klara säkerheten, uppmanar Magnus Lindgren i en debattartikel i SvD.

Gängkriminaliteten håller landet i ett järngrepp. Kommunerna ligger steget efter i brottsbekämpningen. Ett motmedel är att låta kommunerna få en egen polis som ett komplement till den statliga polisen, skriver Magnus Lindgren, generalsekreterare Stiftelsen Tryggare Sverige på SvD Debatt.

Den lokala polisen ska främst jobba brottsförebyggande: upprätthålla lag och ordning på gator och torg, se till att det råder noll tolerans mot brott i skolor, badhus, på bibliotek, idrottsarenor och i kollektivtrafiken.

Debattören kan också tänka sig att den kommunala polisen sysslar med hastighetsövervakning, kontroll av mopeder som kör på trottoarer och gångvägar.

”Uppgiften är i första hand att hantera problem som är specifika på kommunnivån och som den statliga polisen aldrig varit särskilt intresserad av att jobba med”, skriver Magnus Lindgren.

Han uppskattar att det behövs 15 000 till 30 000 kommunala poliser i hela landet, genomförandet sker etappvis under en tioårsperiod med full finansiering från staten.

SvD: ”Kommunerna bör få egna poliser”