DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Kommun stoppar växande förskola – ”Chockade”

Efter 14 år bestämde sig Erica Rautila och Anette Pettersson för att expandera sin förskoleverksamhet. Men kommunen sa nej. ”Vi satt helt chockade när det blev ett avslag på vår ansökan”, säger Erica Rautila.

I 14 år har Erica Rautila och Anette Pettersson har drivit förskolan Trädet i Sundsbruk, Sundsvall. När möjligheten att expandera öppnade sig, tog duon chansen. Efter en tid hittade de en lämplig fastighet som ägs av ett fastighetsbolaget som tidigare hade hyrt ut den till Sundsvalls kommun, som drivit förskola i lokalerna.

– Vi fyllde i alla dokument och betalade in avgifter till miljökontoret. Under tiden fick vi bara positiva signaler för vårt initiativ från tjänstemannahåll inom barn- och utbildningsförvaltningen på kommunen. Vi såg det mest som formalia i våras när vi deltog på länk i nämndens möte där beslut om tillstånd skulle tas. Vi satt helt chockade när det blev ett avslag på vår ansökan, säger Erica Rautila till Svenskt Näringslivs hemsida.

Efter att överklagan gav ett nytt avslag har ärendet hamnat hos Förvaltningsrätten.

– I och med ny förskola, Geijer, som öppnades i början av 2021, så klev kommunen ur dessa lokaler. Geijer är en ny 8-avdelningsförskola. Kapaciteten i området har gått från 175 till 245 platser, så utifrån prognosen för befolkningsökning ser vi i nuläget inget behov av fler platser. Därför avslogs ansökan, säger Lisa Tynnemark (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Svenskt Näringsliv: Kommunen stoppar växande förskola