ELKRISEN

Industrijättens kravlista: ”Vi ser ett femdubblat behov av el”

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

För Cementas hållbarhetschef Karin Comstedt Webb finns det inget alternativ. Klimatomställningen måste lyckas. ”Det är en förutsättning för att ens bedriva vår verksamhet framöver”, säger hon till TN. Här är hennes kravlista på hinder som måste undanröjas.

Hållbarhetsarbetet inom industrin pågår för full kraft, konstaterar Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef Cementa.

– Det finns en stor medvetenhet hos oss i industrin om att vi måste lyckas med hållbarhetsarbetet, det finns inget alternativ.

Kravlistan: Hindren som måste bort

Men det finns en del bromsklossar.

– Om vi tittar på cementindustrin arbetar vi nu med full kraft för att möjliggöra en större satsning på koldioxidinfångning senast 2030. En avgörande lösning för att vi ska kunna bygga med klimatneutral betong i samhället. Men för att genomföra den satsningen måste vi ha tillgång till ett mer robust elsystem och en elproduktion som motsvarar det ökade behovet. För att vi ska kunna göra vår verksamhet klimatneutral ser vi ett uppemot femdubblat behov av el. Elnätet är en flaskhals i miljöarbetet, den frågan måste prioriteras nu.

Onödigt komplicerade och utdragna miljöprövningar är ett annat problem som Karin Comstedt Webb lyfter.

– Det krävs att vi ser över på vilket sätt den här typen av verksamheter ska kunna miljöprövas utan att det blir allt för långdragna och oförutsägbara processer för industrin.

Det skulle även krävas krafttag när det kommer till offentliga upphandlingar.

Detta innebär inte att ge avkall på högt ställda miljökrav utan om att göra processerna mer effektiva.

– Offentlig upphandling är ett jätteviktigt instrument, där bör man säkerställa att det offentliga ställer krav på klimatprestanda när de sätter sina villkor.

– Myndigheterna behöver också underlätta omställningen. Det offentliga måste jobba i takt för att vi ska ha de bästa förutsättningarna att genomföra omställningen, då krävs enighet i det offentliga som ligger i linje med klimatmålen.

Att ligga i framkant medför möjligheter men också risker knutet till de stora investeringskostnaderna.

– Vi har en högt ställd ambition i Sverige där vi ligger i framkant i världen. Då måste man hantera frågan om risken med att ta betydande investeringskostnader tidigt. Vi har kommit en bra bit på vägen i Sverige, men har insett att det offentliga behöver gå in och dela finansiella risker och omställningskostnader med industrin. Jag hoppas att den förutsättningen finns kvar och utvecklas under det kommande decenniet.

Därför kommer omställningen att lyckas

Men trots de stora kostnaderna menar Karin Comstedt Webb att omställning är en självklarhet.

– Jag tror att det är en förutsättning för att ens kunna bedriva vår verksamhet framöver. Det handlar om hur vi som industri uppfattas i samhället, att marknaden förväntar sig omställningen men även vilken möjlighet vi har till att attrahera och behålla kompetens. Omställningen är viktig av många olika skäl.