BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Hotades med yxa i butiken – nu får Akram psykologhjälp

Personen på bilden har inget att göra med innehållet i artikeln. Bild: Mostphotos, Ali Lorestani/TT

Butiksägaren Akram Almandawi slet hårt för att rädda guld- och urbutiken och klara sin familjs försörjning under pandemin. Då slog rånaren till och hotade honom. ”Tänk om jag hade fått yxan i huvudet och inte skulle få se mina barn igen”, säger han till TN.

Akram Almandawi har sitt ursprung i Irak. Han ser sig själv som en affärsman och det var ingen slump att han och pappan drev en guldbutik i det gamla hemlandet. Han gillar företagandet, kort och gott.

När hans föräldrar flyttade till Sverige fick också Akram en tid senare chansen att lämna Irak. Irak, som länge har plågats av våld och terror, var inte det land som han ville se sina barn växa upp i. Han sökte tryggheten i Sverige.

”Mannen hade sin yxa och skulle slå den rakt i mitt ansikte.”

Sedan 2019 driver Akram en butik i Järfälla i norra Stockholm, Stjärnurmakarna Jakobsberg. Han tog över verksamheten precis innan pandemin slog till.

I september 2021 befann han sig i sin butik och betade av en av dagens uppgifter; han bytte batteri på en klocka. Det var ganska sent på dagen, precis före stängning.

Utrymmet där han satt och jobbade ligger i anslutning till själva butikslokalen. Han var ensam och helt koncentrerad på sin uppgift när han hörde några kraftfulla smällar och glas som splittrades i butikslokalen.

Akram reste sig upp, gick fram till dörröppningen – det enda som skiljer rummet från butikslokalen är ett tunt skynke – och kikade försiktigt in i lokalen.

Först såg han inte rånaren eftersom mannen kröp omkring på golvet för att rafsa ihop klockor och guldsmycken som hade ramlat ut ur skåpen som han just hade förstört. Men så reste sig mannen upp och började gå hotfullt mot Akram. Han hade en dubbeleggad yxa i handen, munskydd, glasögon och keps.

Tog ”rånvägen” ut för att komma undan

Nu uppmanade rånaren uppmanade Akram att återvända in i den bakre lokalen.

– Mannen hade sin yxa och skulle slå den rakt i mitt ansikte. Jag gick snabbt tillbaka in i andra rummet, säger Akram.

Under tiden tömde rånaren skåpen och fyllde sin axelväska med stöldgodset. Han var väldigt metodisk, valde mestadels dyrbara klockor och undvek i möjligaste mån attrapper och förlovningsringar. Det kan man se på säkerhetskamerans film.

Sedan försvann mannen lika snabbt som han kom. Han tog sig ut i gallerian, skyndade sig till en nödutgång som de luttrade butiksägarna i centrumet kallar ”rånvägen”. Det är ett sätt att snabbt komma undan eventuella förföljare.

Akram och Stjärnurmakarnas vd Peter Simonsson har försökt att få fastighetsägaren att installera ett så kallat passivt lås i nödutgången, men inget har hänt. Ett passivt lås innebär att dörren i normalläget är låst, men låses upp när brandlarmet går.

Trots att väktaren anlände inom några minuter – Akram larmade så fort han kom in i utrymmet bakom butiken – och polisen kort därefter får de inte fatt i rånaren. Enligt vad polisen har berättat för Akram satte de in både patrullbilar och helikopter, men det gav inte resultat.

Mådde dåligt länge

Efter den traumatiska händelsen har Akram mått väldigt dåligt, även om han säger att den värsta oron har släppt taget om honom på sistone.

– Jag gick på psykologbehandlingar ett tag. Jag jobbade väldigt dåligt och kunde inte sova. Jag funderade mycket på mina barn – tänk om jag hade fått yxan i huvudet och inte skulle få se mina barn igen, säger han.

”Alla omkring hjälper till, kunder, andra företagare. Här i Sverige är det inte på samma sätt.”

När Akram Almandawi lämnade otryggheten i Irak kunde han inte föreställa sig att det är så lätt att gå in i en butik och ta alla värdesaker i hans nya hemland. I Irak var det på många sätt fasansfullt att leva efter Irak-kriget, men samtidigt finns det bland medborgarna en vilja att hjälpa till. Där står det lokala samfundet upp mot dem som förstör eller rånar.

– Om det skulle ske ett rån i Irak så skulle allt folk som finns i närheten komma fram och hjälpa till. Och det vet brottslingarna om. Det gör att de vet att det inte är värt att råna butiken eftersom de kommer att stoppas, säger Akram Almandawi.

– Alla omkring hjälper till, kunder, andra företagare. Här i Sverige är det inte på samma sätt.

Butiken är familjens enda försörjning

Akram Almandawi har haft det tufft sedan han tog över butiken i gallerian i Jakobsberg. Under pandemin, då kunderna inte kunde besöka butiken på samma sätt som innan på grund av restriktionerna, var han tvungen att lösa allt själv.

Han hade inte råd att anställa, utan jobbade istället 10-19 på vardagar och 10-17 på helger för att inte dra på sig onödiga kostnader. För honom, hans fru och två pojkar på 6 och 9 år, är firman den enda försörjningen.

Samtidigt gillar Akram Almandawi företagandet och uppgifterna som präglar hans vardag. Han tycker om att jobba med guld och klockor. Det är vad han kan, och han gillar också Stjärnurmakarnas koncept. Det är en franchise med ett stort antal entreprenörer som driver och håller i gång sina butiker. Det är ett stort ansvar och innebär också en stor frihet.

Akram Almandawi får chansen att vara den affärsman som han alltid har velat vara.

– Det är fantastiskt, det är en stor kedja som säljer klockor och smycken, huvudsaken är klockor, säger han.

”Kan inte skylla allt på polisen”

Men Jakobsbergs centrum har utarmats på senare år, precis som många andra köpcentrum. Akram Almandawi nämner på rak arm flera butiker som har stängt, till exempel H&M, Teknikmagasinet och Forex som låg granne med hans egen butik. Flera av butiksutrymmena i gallerian gapar idag tomma.

Akram Almandawi menar att Järfälla kommun lägger för mycket fokus på det gigantiska shoppingområdet Barkarby i stället för att utveckla centrumet.

Han vill också att polisen ska öka sin närvaro i centrumet, och det behövs fler väktare och hårdare straff för att avskräcka brottslingarna. Men han är samtidigt medveten om att fler poliser inte löser allt.

– Man kan inte skylla allt på polisen, man kan inte skylla allt på väktarna, men något måste hända, säger han.

– Om du till exempel åker till Grekland och du ser guldbutiker där så ser du att de har flera kilo guld i butiken och det är helt öppet. Men ändå sker inga rån där. Det är en helt annan känsla där än här.

Känner sig otrygga

Det utarmade köpcentrumet gör att folk känner sig otrygga och det blir också lättare för brottslingar att slå till och komma undan. Men Akram ger inte upp. Han tänker fortsätta driva sin butik. Han jobbar stenhårt för att garantera kundernas säkerhet och förhindra att deras klockor som lämnas in i butiken rånas. De kan känna sig helt trygga, menar han.

Akram kan också med viss tillförsikt se att pensionärerna har återvänt efter att restriktionerna hävdes.

– Jag kan se att affärerna börjar blir bättre. Det är ett bra jobb, men det är tufft fortfarande, säger han.