KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Tung kritik: Baylans nödlag en besvikelse

Lars Hjälmered (M) och Camilla Brodin (KD) menar att näringsminister Ibrahim Baylans besked om Cementa var en besvikelse.

Sverige rusar fram mot en cementkris som kan leda till en ny jobbkris. Näringsminister Ibrahim Baylans (S) nödlag var en besvikelse, säger flera tunga politiker till TN. Under tiden förbereder sig näringslivet för det värsta - enligt uppgifter till TN kan ett större bolag i Västsverige tvingas varsla 800 av 1 000 anställda om uppsägning.

– Jag tycker att det var en besvikelse. Och det baserar jag på två saker: Jag hade förväntat mig att regeringen hade beskrivit konsekvenserna som den här möjliga cementkrisen kan få för viktiga projekt som förbifart Stockholm och Västlänken i Göteborg. För det andra hade jag förväntat mig att de presenterade en konkret plan på vad det är för saker som de kan göra på kort och lång sikt för att undvika en cementkris, säger Lars Hjälmered (M), ordförande i näringsutskottet.

Han anser att flera myndigheter, bland annat Trafikverket, har gjort klart preliminära analyser, ändå valde Baylan inte att presenteras dem.

Speciallag förbereds

Enligt det Ibrahim Baylan sade på mötet i utskottet så undersöker regeringskansliets jurister nu om det är möjligt att ta fram en typ av undantagslag. Tanken är att det ska ge regeringen bemyndigande att utfärda ett kort och tillfälligt tillstånd i syfte att vinna tid för omställning. Den analys som görs ska presenteras i närtid. Det betyder inom de närmaste veckorna ska Baylan ha sagt under mötet.

– De presenterade en ny förordning, en slags nödlag för att utrustningen som Cementa använder inte ska bli vattenskadad. Det är förstås helt rätt att göra, men det kommer inte att lösa cementkrisen, säger Hjälmered om undantagslagen.

Han håller med om att möjligheten att påverka den juridiska processen är liten.

– Cementa bör hantera den. Vi måste vara oerhört försiktiga i att politiskt ta över rättsprocesser. Men regeringen kan berätta om vad som kan göras för att öka importen på kort sikt, om undantagslösningar och om hur man långsiktigt kan utveckla miljölagstiftningen, säger han.

Utskottsledamoten Camilla Brodin (KD) menar att tiden håller på att rinna ut för svensk industri.

– Jag är lite besviken att det inte framkom ytterligare information under dagens möte, vilka typer av tänkta krisåtgärder som man planerar för. Här fick vi inga besked, säger hon till TN och får medhåll av Mattias Bäckström Johansson, ledamot för SD i utskottet.

– Det han sade handlar mer om hur man ska leda om vatten så att maskiner och sådant inte blir vattentäckta, en slags speciallag. Men han sade inget konkret om hur man ska kunna bryta kalk i framtiden, säger Brodin.

Byggföretagen: 150 000-200 000 jobb berörs

Domen som stoppar svensk kalkbrytning kommer att få enorma konsekvenser för svenskt näringsliv. Branschorganisationen Byggföretagen gör allt den kan för att undvika ett byggstopp, enligt Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

– Byggföretagens konsekvensanalys visar att 150 000-200 000 jobb berörs om Cementa måste sluta med kalkbrytning och cementproduktion på Gotland i höst. Därför måste politikens fokus vara att undvika ett byggstopp, inte minimera konsekvenserna av ett sådant, säger Catharina Elmsäter-Svärd i en kommentar.

LKAB har berättat om de allvarliga konsekvenserna för gruvverksamheten och TN erfar dessutom att ett större företag baserat på Västkusten med 1 000 anställda kan komma att tvingas varsla 800 anställda ifall inte regeringen kan presentera en konkret lösning på krisen.

Ökad import kan inte vara den enda lösningen.

– Vi kan inte importera tillräckligt med cement, i alla fall inte på kort sikt. Nu måste regeringen vända på varje sten juridiskt och praktiskt, sade Svenskt Näringslivs Jan-Olof Jacke till TT i tisdags.

Ibrahim Baylan uttalade sig knapphändigt om regeringens nödlag under onsdagen.

– Jag vill inte spekulera om handlingsalternativen, men för mig är det viktigt att se till att eventuella konsekvenser minimeras, sade han till TT.

”Bristfällig industripolitik”

Tobias Wikström skriver i en DI-ledare att speciallagen kan ge en tillfällig förlängning av tillståndet och därmed är en nödvändig akutlösning, men han menar samtidigt att det är ett symptom på en bristfällig industripolitik.

Han anser att Socialdemokraterna och koalitionspartnern Miljöpartiet har olika syn i frågor som rör energiförsörjning, industrins villkor och råvaruutvinning och att tillståndsgivningen är under all kritik. Regeringen har för lite att säga till när makten har flyttats till domstolar.

”I fallet med cementtillverkningen och kalkbrytningen ser man att regeringen inte har gjort sitt jobb. Det är inte Cementas uppgift att verka för att det finns en god råvaruförsörjning i Sverige. Det är politiken som måste se vilka behov som finns, upptäcka flaskhalsar i god tid och anpassa lagstiftningen”, skriver han.