REGELKRÅNGLET

Hård kritik efter Cementaavslöjandet: "Häpnadsväckande"

Bild: Stina Stjernkvist/TT

Rapporter om att regeringen ska ha undanhållit kritik från expertmyndigheten SGU angående Cementa-stoppet, kommer att undersökas grundligt. Det lovar Lars Hjälmered (M) inför ett kommande utskottsförhör. ”Det vore häpnadsväckande om man försökte tysta en fristående myndighet”, säger han.

SvD:s ledarskribent Peter Wennblad skrev i en artikel (1/9) att regeringen ska ha gett sin egen expertmyndighet, SGU, uppdraget att utreda följderna av att stoppa Cementas fortsatta brytning av kalk på Gotland för cementtillverkning. Tanken var att myndigheten, till skillnad från Rambölls snabbutredning, skulle kunna ge en mer balanserad och självständig analys.

I den efterföljande utredningen varnade SGU för att ett Cementa-stopp skulle strypa den inhemska tillgången på cement för industriändamål, infrastruktursatsningar, husbyggnationer och klimatomställningsarbeten och leda till stora varsel i bygg- och anläggningsindustrin. Dessutom skulle en svensk cementbrist tvinga företag att importera cement och därigenom öka vårt globala miljöavtryck. Det skulle också försätta Sverige i en sårbar beroendeställning gentemot andra länder.

Men det riktigt anmärkningsvärda i detta, enligt Wennblad, är att dessa varningar fram tills nu var helt okända för allmänheten, trots att de publicerades två veckor före Rambölls snabbutredning. En rimlig förklaring är att Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte ville att SGU:s skrivelse skulle få mer publicitet än nödvändigt, menar han.

Det ger goda skäl till att ställa näringsminister Ibrahim Baylan (S) mot väggen, anser Lars Hjälmered, Moderaternas näringspolitiska talesperson. I ett kommande utskottsförhör kommer han personligen att gå till botten med det här.

– På Svenska Dagbladet skriver man att regeringen ska ha beordrat SGU att lägga locket på och inte offentliggöra sina resultat. Självklart kommer jag och andra att följa upp om det här stämmer. Det vore häpnadsväckande om man försökte tysta en fristående myndighet, säger han till TN.

Detta blir den andra gången där näringsministern kallas till ett utskottsförhör med anledning av Cementa-stoppet i början av juli. Enligt Hjälmered bekräftar det ett mönster där regeringen gång på gång frångår sitt politiska ansvar i sin hantering av relevanta problem för näringslivet.

– Tyvärr är det här en del av ett större problem där regeringen landar i senfärdiga och otydliga beslut. Vi ser återkommande fall där regeringen är mer bakåt- än framåtlutad vad gäller frågor om miljötillstånd, säger han.

Andra exempel på detta är den utdragna hanteringen av Beowulf Minings ansökan om bearbetningskoncession för Kallak i Jokkmokk, där konstitutionsutskottet (KU) riktade hård kritik mot Baylan. Eller när regeringen häromveckan beslutade om mellanlagringen och slutförvaret av använt kärnbränsle i Oskarshamn.

– Istället för att ta sitt ansvar beslutar regeringen att göra något halvdant och otillräckligt i dessa frågor. Man kan inte tro att man kan klippa cementtillverkningen på Gotland utan att tro att det får några effekter. Vi ser liknande problem när man stoppar gruvprojekt som kan förse oss med mängder med mineraler som behövs för klimatomställningen. Det handlar om grundläggande funktioner i samhället. Antingen tillverkar vi vårt eget material i Sverige eller så importerar vi det, säger Hjälmered.