BROTTEN MOT FÖRETAGEN

Gängen tar över Norrland – slår mot näringslivet

Bild: Johan Nilsson/TT

Nu flyttar kriminella gäng norrut, vilket plågar företagarna i Sundsvall. ”Sundsvall och Luleå är två städer där de här gängen etablerat sig”, berättar en polis.

Många företag i Västernorrland drabbas av ökad brottslighet. När konkurrensen mellan kriminella gäng ökar i Mälardalen söker sig kriminella norrut. Det här är en bild som bekräftas av en aktuell rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå).

I Sundsvall uppger 20 procent av företagen att de känner otrygghet på grund av brottslighet.

– Sundsvall och Luleå är två städer där de här gängen etablerat sig. De är redan här och har tagit över mycket av den drogförsäljning och verksamhet som lokala kriminella skött tidigare. Det här är hårdare typer med ett större våldskapital, säger Sundsvallspolisen Annica Odelind i en artikel på Svenskt Näringslivs hemsida.

– Det oroar oss väldigt mycket att de rekryterar unga personer som hjälpredor och som dras in i kriminalitet. Det här är ungdomar från 13 år och uppåt som vi ser mår dåligt av att vara i den här miljön, säger poliskollegan Henrik Blusi.

Enligt de båda poliserna sköter tre till fyra kriminella kluster affärerna i Sundsvallsregionen genom att komma hit på besök med jämna mellanrum. Polisen vet vilka de är, dessa personer rör sig på gatorna med skyddsvästar, kommunicerar med avancerad teknik och är smarta nog att aldrig bära vapen eller ha droger med sig. Däremot kan de ha assistans av en mopedburen 14-åring på 200 meters avstånd. Det är den personen som förvarar droger och vapen och kan leverera om det behövs.

Svenskt Näringsliv: Brottsligheten är som en andra pandemi