DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Företagare: Skattehotet förödande – redan nu går flyttlass

Bild: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT , Privat

Enbart hotet om en ny förmögenhetsskatt skapar flyttströmmar hos företagare, varnar entreprenören Maria Mattsson Mähl. Hon ger ett färskt exempel bland sina vänner. ”När debatten blossade upp förra veckan bestämde han sig för att flytta på heltid”, säger hon.

Kritiken är fortfarande hård mot Socialdemokraternas utspel om en återinförd förmögenhetsskatt som lanserades på DN Debatt i helgen.

Maria Mattsson Mähl, grundare och vd för utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE, menar att en återinförd förmögenhetsskatt kommer att få en negativ påverkan på företagsklimatet.

– Under de senaste åren har vi sett att svenska entreprenörer väljer att stanna kvar i Sverige även om de sålt av sina bolag. Det man inte får glömma är att entreprenörer gillar att stötta nästa generation entreprenörer och att de ofta går in som affärsänglar eller är mentorer i olika typer av startups.

”När den här typen av skrämsel kommer från politiken kan det vara droppen som får bägaren att rinna över”

I Sverige fanns tidigare en förmögenhetsskatt som avskaffades 2007. Enligt Ekonomifakta svarade den bara för några promille av de totala skatteintäkterna när den fanns.

– Kapital är väldigt lättflyktigt och det här handlar om människor som redan kanske har fastigheter eller liknande utomlands. När den här typen av skrämsel kommer från politiken kan det vara droppen som får bägaren att rinna över. Det här kommer bara leda till att de skriver sig utomlands och att vi går miste om kapital. Jag vet redan flera som går i sådana tankar, säger hon och fortsätter:

– En av mina kompisar har redan en lägenhet i södra Europa och när debatten blossade upp förra veckan bestämde han sig för att flytta dit på heltid. Det räcker med att hota om skattehöjningar för att den här gruppen ska flytta utomlands.

Förödande för investeringar

Maria Mattsson Mähl menar att utspel som en återinförd förmögenhetsskatt är ”förödande” för investeringsklimatet.

– En sådan skatt träffar inte jättemånga människor. Men de har så stor betydelse för entreprenörsklimatet då de står för många investeringar. Om de då inte känner sig uppskattade för den insats de gör så är risken stor att investeringar inte kommer att göras i Sverige.

”Min generations entreprenörer befinner sig redan utomlands. Så för dem att flytta sitt kapital är väldigt lätt”

Hon drar paralleller till att höga skatter har drivit både företagare och välstånd ur Sverige tidigare.

– Bland annat så flyttade Tetra Pak sin verksamhet utomlands. Skillnaden idag är att min generations entreprenörer befinner sig redan utomlands. Så för dem att flytta sitt kapital är väldigt lätt.

Hon menar att det finns en oro inför den kommande valrörelsen.

– Jag är jättebekymrad över att vi ska få en valrörelse där frågor som vinster i välfärden, försämringar av 3:12-reglerna och återinförd förmögenhetsskatt kommer dominera. Det skulle vara förödande.

Maria Mattsson Mähl menar vidare att det ofta finns en bild av företagare och entreprenörer som är felaktig i debatten.

– Det är väldigt tröttsamt. Många verkar tro att man startar företag bara för att tjäna en massa pengar. Absolut, de finns också. Men majoriteten av de som startar bolag gör det för att de känner att de kan göra något bättre. Man har en idé eller en vision och för många handlar det om att belåna huset och leva på havregrynsgröt i flera år innan verksamheten går plus.

Signalpolitik

Anna Grånäs Jakobsson, vd för Trappfabriken i Rättvik, menar att det är signalpolitik.

– Det är inte positivt. Det räcker att politiken hotar om att höja skatter så minskar benägenheten att investera i Sverige. Det skapar en osäkerhet kring långsiktighet och spelreglerna.

”Olyckligt nu när så många företag håller på att kravla sig upp på fast mark efter krisen”

Hon menar att det kommer att påverka både investerings- och företagsklimatet negativt.

– Dessutom blir det ännu mer olyckligt nu när så många företag håller på att kravla sig upp på fast mark efter krisen. Företagen är de som kommer att anställa och få igång ekonomin igen. Att man då vill föra en politik som går stick i stäv med sådana strävanden är väldigt olyckligt.

Bara att frågan om ett högre skattetryck diskuteras verkar direkt hämmande mot alla de verksamheter som vill behålla och stärka sin konkurrenskraft efter krisen, menar hon.

– Det känns som att det förs mycket diskussioner som är hämmande mot företag just nu. Man kan ju bara undra varför det är legitimt att slå mot dem i det här läget?

Ekonomifakta: Förmögenhetsskatt