FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Flygbokningarna ökar: "Nya steg mot ett normalläge"

Bild: Nam Y. Huh

Pandemin fick flyget att tvärbromsa, men nu har det börjat återhämta sig, skriver Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.

Framförallt ökar bokningar av resor med avfärd i augusti, då många förväntar sig vara fullt vaccinerade och ha tillgång till intyg som underlättar resandet. För varje månad som går framstår det som att flyget är på väg mot ett nytt normalläge, anser Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Den data som Stockholms Handelskammare tagit fram med hjälp av IATA:s system Global Agency Pro visar att bokningarna utförda under årets andra kvartal för internationella resor som sker i augusti ökade med 483,3 procent, jämfört med 2020.

– Vi är ännu inte är tillbaka i ett normalläge och samhället öppnar försiktigt upp igen. Flyget är en del av den processen och det är uppenbart att behovet att överbrygga stora avstånd kostnadseffektivt kvarstår, även om resandet har en lång väg kvar att vandra till ett normalläge, säger Carl Bergkvist, i pressmeddelandet.

SH: ”Kurvorna vänder uppåt snabbt och det är en process som kommer behöva ta sin tid”