DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Företagssatsningar utmaning för Norrlandskommun

De internationella bolagen Uniper och Sasol ecoFT vill etablera en produktionsanläggning för hållbart flygbränsle i Sollefteå kommun, den första i sitt slag i världen.

Locktonerna ger resultat. Sollefteå kan bocka av ett antal etableringar såväl inhemska som internationella. Samtidigt ökar kraven på bättre infrastruktur och fler bostäder.

Vinddraget av förväntan drar genom kommunhuset i Sollefteå. Och det finns fog för det.

Året rivstartade med att ett nytt regemente invigdes. Därefter aviserade en sydkoreansk hotellkoncern att de vill bygga ett hotell i kommunen. Och nyligen kom beskedet att två internationella bolag satsar på en produktionsanläggning för hållbart flygbränsle i Långsele, skriver reaktionen på Svenskt Näringsliv.

Etableringarna sätter press på kommunen som förstärker planavdelningen och planerar för satsningar på vägar och järnvägar.

– Vi har en samarbetspartner som är väldigt engagerad. Det gör att vi tillsammans driver processerna framåt, säger tillväxtchefen Mikael Näsström.

Men den fråga som får många i kommunhuset att lägga pannan i djupa veck är tillgången på bostäder.

– Det är inte länge sedan en 70-talsvilla kostade 500 000 kronor här, nu börjar det handla om två miljoner för samma hus, säger Mikael Näsström till redaktionen.

Svenskt Näringsliv: Ökat tryck på etableringar ställer högre krav på kommunen