Efter pappersbristen – nu nyanställer branschen

Nytryckta valsedlar inför förra riksdagsvalet. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Ekonomi (TT)

Akut brist på papper har präglat delar av tryckeribranschen senaste tiden. Nedlagda pappersfabriker och strejk har skapat stora problem för dess kunder.

Men nu vädrar grafikerna morgonluft.

Många tusentals jobb har de senaste tio åren försvunnit från en bransch hårt drabbad av digitaliseringen. När papperstidningarna blivit en mer sällsynt vara har många tryckerier tvingats packa ihop.

– Det är en bransch som har brottats med förändringar under en lång tid, säger Eva Glückman, vd för branschorganisationen Grafiska företagen.

Försvunnen produktion

På senare tid landade dessutom problem av andra slag på papperstryckarnas bord – akut brist på papper. Flera stora skogsföretag har under senaste åren stängt igen sin tillverkning av tryckpapper. När sedan finländska UPM Kymmene hållit stängt sedan årsskiftet till följd av en långvarig strejk sinade papperstillgången ytterligare.

– Papperet blev dyrt också, säger Eva Glückman.

Men nu är strejken över. Tryckeribranschen ser allmänt ljusare på framtiden, enligt en genomgång av Grafiska företagen som frågat sina medlemmar om personalbehovet framöver.

– Nu ser vi ett trendbrott där företagen vill nyanställa, säger Glückman.

Svårt hitta folk

Behovet är över 1 000 anställda närmaste två-tre åren, utöver ersättningsanställningar av folk som går i pension, vilket innebär en tillväxt med nio procent. Bakgrunden är en breddad verksamhet. Tryckta tidningar är knappast framtiden, men exempelvis etiketter är en produkt där efterfrågan är stor, enligt Eva Glückman.

Men i takt med att branschen gått kräftgång har mycket kunskap försvunnit. Utmaningen är nu att hitta arbetskraft.

– Det är svårt att hitta personal med rätt utbildning, säger hon.

Även i fjol rekryterades många till tryckeribranschen, men då handlade det mycket om att återhämta raset från pandemin, enligt Eva Glückman.

Olle Lindström/TT