E-HANDELNS UTVECKLING

E-handeln utgör femtedel av apotekens försäljning

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Pandemin gav e-handeln en boost och nät-apoteken fortsätter växa. Nu står e-handeln för en femtedel av apotekens försäljning, rapporterar Di digital.

Förra året omsatte hela apoteksmarknaden 64 miljarder kronor, och e-handeln stod för cirka 16 procent av försäljningen. Det är en ökning med 60 procent från föregående år. Renodlade nätapotek som Meds och Apotea är stora aktörer, men även de traditionella kedjorna med fysiska apotek satsar mer på e-handel.

Försäljningen skiljer sig åt mellan e-handel och de fysiska butikerna. Under förra året stod receptbelagda läkemedel för 73,2 procent av försäljningen hos de fysiska apoteken. Inom e-handeln utgjorde receptbelagda läkemedel 50,1 procent av omsättningen, under andra kvartalet.

Samtidigt minskar antalet fysiska apoteket, och Björn Falkenhall, chefsekonom Sveriges Apoteksförening, menar att de behövs fler.

– Sverige var underförsörjt innan avregleringen där man hade begränsade öppettider jämfört med andra länder. Även om Sverige har blivit mer tillgängligt så är det fortfarande lägre apotekstäthet här, säger Björn Falkenhall till Di digital.

Di: I en intervju med Di Digital säger Apoteas vd Pär Svärdson att han tror att en tredjedel av de fysiska apoteken kommer att försvinna.