DEN DIGITALA UTVECKLINGEN

Digitalisering i otakt

Var fjärde kommun ser digitaliseringen som en metod för att skapa bättre förutsättningar för medarbetare och den egna effektiviteten, snarare än något som ska komma invånarna till gagn, visar en ny studie från Göteborgs universitet. Bild: Mostphotos

Kommuner använder digitaliseringen för att befästa invanda arbetssätt i stället för att utveckla verksamheten, visar en färsk studie. Forskaren Johan Magnusson: ”Politiker måste förstå vilken roll digitaliseringen kan ha för att rädda välfärden.”

Många kommuner jämställer digitalisering med automatisering, att göra samma sak som tidigare fast effektivare och billigare.

Då är de inne på fel spår. Digitalisering handlar istället om verksamhetsutveckling, att göra saker på nya sätt, konstaterar forskaren Johan Magnusson, huvudförfattare till en studie vid Göteborgs universitet.

– Förstår de inte det har vi ett tydligt problem, säger han till Computer Sweden.

Johan Magnusson betonar att digitala strategier inte är ett universalmedel som löser allehanda kommunala problem. Med fel inriktning kan de istället förvärra läget.

Politikerna måste förstå digitaliseringen och vilken roll den har för att rädda välfärden, annars riskerar 1,7 miljoner invånare sämre service. Framgångsreceptet är att mäta och följa upp det de gör, klargör han, skriver Computer Sweden.

Kommuner förstår inte digitalisering – 1,7 miljoner invånare riskerar sämre service