DE SVENSKA KRISSTÖDEN

Beskedet: Tiden förlängs för återbetalning av skatt

Bild: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Företag ska få ytterligare 15 månader på sig att betala tillbaka uppskjuten skatt, enligt finansminister Magdalena Andersson, rapporterar Ekot.

När pandemin slog till fick företag som drabbats ekonomiskt av effekterna av pandemin möjlighet att få sin skatteinbetalning uppskjuten. Sedan dess har många krisande företag samlat på sig skulder och många befarar en konkursvåg ifall de inte får ytterligare tid att betala tillbaka pengarna.

– Vi är mycket oroliga för att vi riskerar en stor konkursvåg under våren när anstånden förfaller till betalning. Det finns en överhängande risk att tusentals företag, potentiellt tiotusentals, kommer att ha stora svårigheter att betala den uppskjutna skatten, sade Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna, nyligen till TN.

Skatteverket uppgav då att enligt de senaste uppdaterade siffrorna från mitten av augusti har nästan 51 000 företag getts tillfälliga anstånd omfattande över 51 miljarder kronor.

Regeringens besked är att företagen får ytterligare 15 månader på sig ifall de kan lägga fram en avbetalningsplan, rapporterar Ekot.

– Syftet är att vi ska rädda svenska jobb och företag, säger Magdalena Andersson (S) till Ekot.

De företag som har fått stöd skulle enligt tidigare beslut betala tillbaka senast 12 mars nästa år.

Kritiken: Femton månader för kort tid

Jonas Frycklund, biträdande chefekonom på Svenskt Näringsliv, anser att det är bra att regeringen förlänger skatteanstånden och därmed undviker en konkursvåg i början på nästa år.

– Femton månader är dock för kort tid för att de mest drabbade företagen ska klara av återbetalningen. Vi har tidigare sagt att 3 år är en mer rimlig tidshorisont. Särskilt som regeringen talar om en avbetalningsplan med successiva återbetalningar så behöver dessa spridas ut över en längre tid, säger Jonas Frycklund till TN.

Han fortsätter:

– Man ska komma ihåg att de företag som har skjutit upp skatten betalar ränta på lånet. Det är alltså inte fråga om en gratis förmån.

Almegas vd Thomas Erséus är lättad efter beskedet:

– De kommande skatteinbetalningarna har varit ett stort orosmoln för många företag. Förlängningen är högst efterlängtad och innebär att tiotusentals företag istället kan fokusera på återstarten. Vi hade efterfrågat en återbetalningsplan på minst tre år, men detta är en bra start, säger han i en kommentar.

Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms Handelskammare, anser att det är ett klokt beslut.

– Det är bra och logiskt eftersom återbetalningarna på uppskov är en extra ekonomisk börda att bära och det är naturligtvis svårt för företag som länge varit i kris och precis påbörjat sin återhämtning. Att sprida ut återbetalningarna över längre tid är därför klokt och minskar riskerna för företagen, säger Stefan Westerberg.

Ekot: Förlängt coronastöd till företagare