REGELKRÅNGLET

Så minskar Finland och Danmark regelkrånglet

Genrebild. Bild: Mostphotos

Agera tidigare för att påverka EU-regelverken. Det är vägen framåt för att minska regelbördan för de svenska företagen, visar erfarenheter från våra två grannländer Finland och Danmark.

Frågan om våra grannländer kan visa vägen till en ny svensk regelförbättringsprocess diskuterades nyligen på ett seminarium i riksdagen arrangerat av Näringslivets Regelnämnd.

Paul Mollerup, vd på danska Erhvervslivets EU- og Regelforum, berättade om den nuvarande danska modellen där man tar ett helhetsgrepp och både det nationella regelförbättring av nationell lagstiftning och lagstiftning på EU -nivå omfattas. Framförallt handlar det om en konsensusmodell, menade han.

– Lämnar vi ett förslag med konsensus är det svårare för politikerna att ignorera dem. Det är naturligtvis helt ok att välja att frångå våra rekommendationer, men då ska man vara tydligt med det. Det handlar om transparens och ansvarsutkrävande. Politikerna ska antingen följa våra rekommendationer eller förklara varför man inte gör det eller väljer en annan väg, sa han under seminariet.

Johanna Jussila Hammes, VTI, menar att det är viktigt att komma in tidigt i processen.

– Sverige kommer ofta in sent i processen, när ett färdigt förslag ligger på bordet. Frågan blir då hur man implementerar redan färdig lagstiftning på bästa sätt i Sverige, i stället för att vara med och påverka förslaget redan från början – och kanske få en lagstiftning som faktiskt passar Sverige, sa hon under seminariet.

NNR: Riksdagsseminarium: Kan grannländerna visa vägen till en ny svensk regelförbättringsprocess?