KOMPETENSKRISEN

Högt betyg för kompetensråden

2018 bildade regionen, kommunförbund, näringslivsorganisationer, fackförbund, arbetsförmedling och universitet Göteborgsregionens kompetensråd, som tar ett helhetsgrepp på kompetensförsörjning. Bild: Mostphotos

Kompetensråden i Göteborgsregionen gör avtryck. Organiserad samverkan gör att företagen lättare hittar rätt kompetens. ”Det finns massor av utbildningar, aktiviteter och aktörer.”

Kompetensförsörjning är ett centralt område för Sveriges framtida utveckling. Alla branscher har någon utmaning kopplad till möjligheterna att rekrytera rätt typ av kompetens.

Det gäller att ta vara på den rika mängden kompetens och den systematiska samverkan som finns. Den slutsatsen drar Kompetensrådet.

– Behov kartläggs och kastas in i den torktumlare som ordnad samverkan innebär, säger Helene Stensson, processledare för teknikcollege i regionen.

Men låt oss ta det från början.

Tar ett helhetsgrepp

För fem år sedan beslutade regionen, kommunförbund, näringslivsorganisationer, fackförbund, arbetsförmedling och universitet att bilda ett kompetensråd, med uppgiften att ta ett helhetsgrepp kring kompetensförsörjning.

Syftet är att säkerställa samverkan kring gymnasieskola, yrkesvux, yrkeshögskola, arbetsmarknadsåtgärder och omställningsinsatser i regionens 13 kommuner.

Modellen används i en rad olika branscher som transport, besök, fastighet, handel, installation och bygg.

– I kompetensrådet förs dialoger på olika sätt och på olika nivåer, men allt syftar till att tillgodose branschens behov. Genom olika aktiviteter för våra målgrupper samverkar skolor och företag kontinuerligt, säger Helene Stensson.

– Det finns massor av utbildningar, aktiviteter och aktörer och så många engagerade företag. Men det måste matchas och vara långsiktigt.

Kompetensråden bedriver själva ingen utbildning, har ingen betydande verksamhetsbudget eller beslutsmandat. Ändå får de mycket gjort.

Utmaningen är att få alla aktörer och projekt att fungera tillsammans, så att de åstadkommer skillnad. En förutsättning för att få till verkstad i kompetensråden är att samarbetet mellan kommunerna fungerar när det gäller planering och dimensionering av utbildningar.

Batterifabrik söker kompetens

Strax utanför Göteborg planerar Volvo Cars och Northvolt att bygga en batterifabrik. Rekryteringsbehovet är stort. En arbetsgrupp under kompetensrådet har därför ordnat en fortbildningsdag för lärare i regionen, där de har fått lyssna på representanter för företag och andra aktörer.

– Det ger dem bättre möjligheter att prata om vad ett arbete där kan innebära och koppla samman undervisningen med ett framtida arbetsliv. Det gör att undervisningen känns mer relevant för eleverna och gör att företagen får rätt kompetens, säger Helene Stensson.