DET SVENSKA SKATTETRYCKET

Regeringens forskningsstöd riskerar att brinna inne

Forskare larmar: Avdragsmöjligheter för anställda inom forskning och utveckling, FoU, hindras av komplicerade och godtyckliga processer, skriver Di.

Ett exempel är hudvårdsbolaget Skinomes vars affärsidé bygger på produktutveckling genom forskning. För dem skulle ett FoU-avdrag frigöra stora resurser som i sin tur kan läggas på innovation.

Men än så länge inte har beviljats avdraget av Skatteverket.

– Handläggarna är lekmän, de är ofta jurister, och gör bedömningar utifrån sina kunskaper. Vi lägger väldigt mycket tid, resurser och engagemang för att bevisa att vi produktutvecklar genom forskning och ny kunskap, men vi har inte lyckats ändå , säger Ulf Åkerström, forskningschef på Skinome till tidningen.

FoU-avdraget kan hindras av en för snäv syn på vad forskning är.

Samtidigt har den M-ledda regeringen ambitionen att höja taket för forskningsstödet från 600 000 kronor till 1,5 miljoner kronor per månad.

Svenskt Näringsliv har dömt ut lagstiftningen för avdraget som oklar och att den öppnar för Skatteverket att göra för snäva bedömningar när myndigheten beslutar om avdrag ska medges eller inte.

– Det är väldigt svårt för företagen att få en klar bild av vad som omfattas eller inte. För många företag blir det därför svårt att förutspå om man kommer att beviljas avdrag eller inte, säger Tara Muinafshar, skattejurist på Svenskt Näringsliv.

Dagens industri: Regeringens forskningsstöd kan brinna inne: ”Lekmän”