BROTTEN MOT FÖRETAGEN

24 ton koppar stals från hamn – chaufför döms

24 ton koppar stals från Göteborgs hamn i februari. Nu har en utländsk chaufför dömts för inblandning i stöten. Arkivbild. Bild: Adam Ihse/TT

Brott (TT)

Trots omfattande säkerhet försvann 24 ton koppar spårlöst från hamnen i Göteborg i februari. En yrkeschaufför har nu dömts för inblandning i miljonstöten, rapporterar Göteborgs-Posten.

Det stulna godset uppskattas vara värd minst 2,2 miljoner kronor. Kopparen skulle fraktas till Frankrike och förvarades på en trailer i en terminal i Göteborgs hamn, som klassas som skyddsobjekt, när den plötsligt försvann.

Den utländske yrkeschauffören döms för att rekognoserat inför stölden och för att ha hjälpt en okänd man att ta sig in på området. Mannen som tros ha stulit trailern med kopparen bluffade sig in på terminalen med ett falskt id-kort och en giltig kod, som han enligt domen hade fått från den dömde chauffören.

– Det är en allvarlig händelse, men också extremt ovanlig, säger Stefan Strömberg, pressansvarig för Göteborgs hamn AB, till GP.

– Det har inte hänt något liknande på många år vad jag känner till.

Yrkeschauffören nekar till inblandning, men tingsrätten anser att bevisningen mot honom är tillräcklig och dömer honom till fängelse i två år och tre månader, samt att betala ett skadestånd på över 2,4 miljoner kronor till företaget som äger kopparen och till ägaren av trailern. Chauffören utvisas också och får inte återvända till Sverige på tio år.

Vart trailern med den stulna kopparen har tagit vägen är fortfarande ovisst. Vem den okände mannen är som lyckades ta sig in på skyddsobjektområdet är också ett mysterium.

Vilka åtgärder Göteborgs hamn har gjort efter stölden vill inte Stefan Strömberg berätta.

– Hur diskussionerna gått vid det här fallet och vilka justeringar som eventuellt gjorts kan jag inte gå in på, säger Stefan Strömberg till GP.

Susanna Persson Öste/TT