DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Tuff höst väntar för handeln

Handeln ser mörkt på framtiden. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Ekonomi (TT)

Rekordhög inflation, stigande räntor och lågkonjunktur väntar. Handelsbarometern för augusti månad visar att handeln ser mycket mörkt på de kommande månaderna.

Butikshandelns indikatorvärde minskade med 3 enheter till ett värde på 85,7, vilket är årets hittills lägsta nivå. Ett värde på 100 indikerar en neutral nivå.

Även e-handlarnas syn på de kommande månaderna är pessimistisk. Med en nedgång på 2,7 enheter blir indikatorvärdet för segmentet blir 88,4. Precis som för butikshandeln är månadens indikatorvärde det lägsta för året.

Partihandeln är det segment som står för den minsta nedgången med en nedgång på 0,3 enheter. Där landar indikatorvärdet på 87,3.

"E-handeln drabbas likt butikshandeln av att man tror att konsumenter kommer att hålla hårdare i plånboken framöver. Konsumenternas köpkraft är helt enkelt inte lika stor längre", säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Svensk Handels Framtidsindikator sammanfattar handlarnas tro på framtida försäljning, anställningsvilja och lönsamhet de kommande tre månaderna.