DET SVENSKA LANTBRUKET

Virtuella stängsel ska hålla fåren i hagen

Fåren håller sig inom det virtuella stängslet även om några nyfikna individer går på små utflykter då och då. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Djur (TT)

I en hage på Gotland betar fåren inom ett virtuellt stängsel. Det är en ny teknik som testas på en bondgård där tio får fått ett halsband som ska hjälpa lantbrukarna att hålla koll på djurens mående samtidigt som de kan anpassa området där fåren betar, skriver SVT Öst.

Halsbanden laddas kontinuerligt genom solceller och styrs via en app eller i datorn. Där kan bönderna dra ett virtuellt stängsel som bestämmer inom vilken yta djuren får vistas. När de går utanför får de först tre ljudvarningar, och om de inte backar får de en elstöt.

– De undrar var ljudet kommer ifrån, men sen backar de undan, säger lantbrukaren Karin Westberg till tv-kanalen.

Det har visat sig att fåren håller sig inom det virtuella stängslet även om några nyfikna individer går på små utflykter då och då. Överlag är lantbrukarna på gården nöjda med testerna.

– Jag trodde att de skulle få många fler elstötar i början, men det här har de lärt sig oerhört snabbt, säger Markys Westberg.

Så småningom ska Jordbruksverket ta del av de kunskaper och data som bönderna samlat in genom testerna.

I Sverige är det i dagsläget inte tillåtet att påverka djur med elektricitet men tekniken används redan i andra länder. Eftersom det redan finns dispens för elstängsel hoppas lantbrukarna nu att ett liknande undantag ska kunna komma till även för virtuella stängsel.