DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

”Viktigt att näringsministern tar näringslivets utmaningar på allvar”

Finansminister Magdalena Andersson (S), som sannolikt blir ny S-ledare och statsminister, tillsammans med avgående näringsminister Ibrahim Baylan (S). Bild: Henrik Montgomery/TT

Vem som blir ny näringsminister är inte klart, men det finns många önskemål kring vad hen ska göra. ”En konkret fråga är att gå vidare med förslagen i förenklingsutredningen för att minska företagens regelbörda,” säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke till DI.

När Magdalena Andersson tillträder som ny partiledare för Socialdemokraterna och sannolikt även som statsminister ska bland annat en ny näringsminister efter Ibrahim Baylan utses, skriver DI. Personen som får posten kommer att mötas av ett antal önskemål från näringslivet.

– Det är viktigt att näringsministern förstår och tar näringslivets utmaningar på allvar. En konkret fråga är att gå vidare med förslagen i förenklingsutredningen för att minska företagens regelbörda. Nu måste regeringen gå från ord till handling, säger Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, till DI.

Stora Ensos vd Annica Bresky vill se en lyhörd näringsminister.

– Det är viktigt att man har en aktiv dialog med näringslivet och EU. Det är väldigt många beslut som fattas på EU-nivå och som påverkar näringslivet. Vi behöver en öppen dialog med EU på de områden som rör skog och det cirkulära samhället, säger hon.

DI: De kan ta över efter Baylan – hårda krav från företagen: ”Möjlighet att röra om i grytan”