DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Sverige och Turkiet i nya Natosamtal

Flaggorna smattrar utanför Natohögkvarteret i Bryssel. Arkivbild. Bild: Olivier Matthys/AP/TT

Nato (TT)

Sverige, Finland och Turkiet finns alla på plats i Natohögkvarteret i dag för fortsatta samtal om Sveriges och Finlands ansökningar.

Turkiet ser inte nästa veckas Natotoppmöte som någon "vändpunkt" för processen.

Särskilt mycket förhandsinformation finns inte om dagens möte

"Vi kan bekräfta att högt uppsatta företrädare för Turkiet, Finland och Sverige kommer att möta högt uppsatta Natotjänstemän på högkvarteret i Bryssel på måndag på inbjudan av generalsekreterare Jens Stoltenberg", meddelade en Natoföreträdare via mejl förra veckan.

"De kommer att ta upp den säkerhetsoro som väckts av vår medlem Turkiet, för att göra framsteg om Finlands och Sveriges ansökningar om medlemskap. Generalsekreteraren och hans personal är fortsatt i nära kontakt med alla inblandade i den här viktiga frågan", berättade Natoföreträdaren.

Enligt en annan Natokälla väntas eventuellt bara ett skriftligt uttalande efteråt.

Statssekreterare representerar

Sverige representeras vid mötet av Oscar Stenström, statssekreterare hos statsminister Magdalena Andersson (S). Övriga deltagare är än så länge obekräftade – även om det sannolikt är biträdande utrikesminister Sedat Önal och – eller – presidenttalesmannen Ibrahim Kalin som talar för Turkiet. Båda var åtminstone i Bryssel i går för att "hålla samtal och arbeta på Sveriges och Finlands ansökningar", skriver det engelskspråkiga turkiska regeringsorganet Daily Sabah.

Enligt Daily Sabah väntar sig Kalin och Turkiet fortfarande att Sverige och Finland slutar tillåta "terroristgrupper såsom PKK, PYD, YPG, Gülen-gruppen (FETÖ), DHKP-C och deras frontorganisationer" att agera i Sverige och Finland. Det gäller enligt Ibrahim Kalin all insamling av pengar, rekrytering av personal, aktiviteter och propaganda mot Turkiet.

– Jag vill poängtera än en gång att processen inte kommer att gå vidare förrän sådana hot mot Turkiets säkerhet elimineras i de här länderna, sade presidenttalesmannen vid ett framträdande i Ankara i lördags, enligt Daily Sabah.

Ingen vändpunkt?

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har flitigt upprepat att Nato vill se en lösning "så fort som möjligt", men har också betonat att nästa veckas Natotoppmöte i Madrid den 28–30 juni inte är något måldatum.

Liknande ord hörs från Turkiet.

– Revideringen av det strategiska konceptet och kriget mellan Ukraina och Ryssland, matsäkerheten, terroristbekämpning, cybersäkerhet och andra säkerhetsfrågor kommer att diskuteras i detalj. Toppmötet är extremt viktigt på det sättet. Men vi ser inte Madridtoppmötet som en historisk vändpunkt för Sveriges och Finlands medlemskapsprocess, sade Ibrahim Kalin i lördags, enligt Daily Sabah.

Wiktor Nummelin/TT

Fakta

Natoländernas stats- och regeringschefer håller toppmöte i Madrid den 28–30 juni. Här är delar av programmet:

28 juni:

Kl 20.30: Galamiddag med kung Felipe VI som värd.

29 juni:

Kl 10.30: Inledande möte för de 30 Natoländernas ledare.

Kl 15: Fortsatt möte med deltagare från partnerländer.

Kl 18.30: Informella arbetsmiddagar för försvarsministrarna och utrikesministrarna.

Kl 19: Informell "transatlantisk middag" för stats- och regeringscheferna.

30 juni:

Kl 10: Avslutande möte.

12.15: Avslutande presskonferens med Jens Stoltenberg.

Källa: Nato.