DEN SVENSKA SÄKERHETEN

Säpo efter Danmarksdådet: "Extremismen växer"

Säpochefen Charlotte von Essen i Almedalen. Bild: Henrik Montgomery/TT

Försvar (TT)

Först Norge – nu Danmark. De dödliga dåden som drabbat våra grannländer innebär dock ingen förhöjd hotbild mot Sverige, enligt Säpo. Men säkerhetspolischefen varnar nu för att extremismen i samhället växer.

– Det kan påverka den våldsbejakande extremismen.

I Oslo utreder polisen skjutningen, där två personer dödades och ett 20-tal skadades, som ett terrorbrott med islamistiskt motiv. I Danmark finns i nuläget inget som tyder på det handlar om ett terrordåd, men motivet till dödsskjutningen av tre personer på ett köpcentrum under söndagen är ännu oklart.

Två dödliga dåd i närheten av Sverige förändrar inte den svenska hotnivån gällande terrorattentat, som ligger kvar på nivå tre av fem, understryker säkerhetspolischef Charlotte von Essen och förklarar att terrorattentat kan inträffa.

– Vår bedömning är att det största hotet kommer från den våldsbejakande islamistiska miljön och den våldsbejakande högerextrema miljön, säger hon till TT.

Möts enklare

Bägge miljöer kan enligt Säpo påverkas av att extremismen i bred bemärkelse växer i Sverige just nu.

– Vi ser att fler dras till konspirationsteorier, säger Charlotte von Essen och fortsätter:

– Man dras till extrema budskap, vi möts online och på så sätt får vi tillgång till budskap och uppfattningar på ett enklare sätt än tidigare. Unga ses i flödena på ett helt annat sätt än förut.

Den som befinner sig i en extremistisk miljö kan lätt hamna i en våldsbejakande miljö, förklarar Charlotte von Essen.

– På de här plattformarna samlas olika typer av budskap – man skapar sina egna ideologier och kan hitta instruktioner om hur man tillverkar bomber, till exempel. Men också uppmaningar att begå och göra något.

"Varje dag"

Parallellt med hotet från våldsbejakande extremism står även hotet från främmande makt, något som intensifierats under Natodiskussioner och invasionen i Ukraina.

– Hotbilden från främmande makt är förändrad och det pågår aktiviteter mot Sverige varje dag.

Säpo följer läget "väldigt intensivt", säger Charlotte von Essen.

– Det kan röra sig om påverkansoperationer, det kan rikta sig mot vår säkerhetskänsliga verksamhet, både civil verksamhet men också militär verksamhet. Hotet är inte antingen eller – utan både och.

Säkerhetssamarbetet med andra länder är ständigt pågående – och vid ett eventuellt Natomedlemskap kommer det utökas.

– Men det ligger framför oss.

Anna Karolina Eriksson/TT