CORONARESTRIKTIONERNA

Nya åtgärder: Munskydd och vaccinbevis på krogen

Socialminister Lena Hallengren, finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en pressträff om åtgärder under pandemin. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vaccinbevis kommer att rekommenderas för bland annat restauranger, meddelar regeringen vid en pressträff.

Även fler nya smittskyddsåtgärder införs från onsdagen den 8 december, som munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken och större möjlighet till arbete hemifrån.

Statsminister Magdalena Andersson (S) inleder pressträffen med att påminna om att pandemin fortfarande pågår.

– I några europeiska länder ser man en väldigt oroande utveckling med hög smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Där befinner vi oss inte i Sverige i dag. Vi ser en ökad smittspridning men fortfarande på låga nivåer, säger Andersson.

Regeringen kommer att lämna in en remiss om att införa vaccinbevis för fler verksamheter än i dag.

– Regeringen kommer i morgon att remittera vaccinationsbevis för andra verksamheter som restauranger och gym, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Sedan den 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus.

Arbeta hemifrån

Hallengren säger också att regeringen har beslutat om vidta smittskyddsåtgärder i tre steg, beroende på hur smittspridningen utvecklar sig.

Det första steget gäller från och med i morgon, onsdag. Det innebär bland annat att det ska bli möjligt att arbeta hemifrån i viss mån.

– Vuxna ska också hålla avstånd till varandra i offentliga miljöer, säger Hallengren.

Man återinför också rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken.

Folkhälsomyndigheten har även beslutat att serveringsställen från och med onsdagen måste införa åtgärder för att minska risken för trängsel.

– Det är samma åtgärder delvis som har varit aktuella tidigare, det kan handla om att möblera om eller på annat sätt skapa utrymme på restaurangen eller göra markeringar i golvet för att visa vilket avstånd som besökare måste hålla till varandra, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Slopat karensavdrag

– Om smittspridningen ökar kommer regeringen att vidta åtgärder för steg två. Då gäller bland annat att fler ska arbeta hemifrån och att en viss del av undervisningen på lärosäten för vuxna ska ske på distans, säger Hallengren.

Om smittspridningen skulle öka ännu mer kommer steg tre att införas, vilket bland annat innebär att vuxna ska begränsa sina nära kontakter.

Regeringen kommer även att återinföra en del av de ekonomiska stödåtgärder som gällde tidigare, bland dem slopat läkarintyg för den så kallade smittbärarpenningen samt tillfälligt slopat karensavdrag.

– Dessa ersättningar kommer att börja gälla från och med i morgon 8 december fram till 31 mars 2022, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen i Sverige har fortsatt att öka under den gångna veckan:

– Det finns viss påverkan på vården i flera regioner. Vi bedömer att utvecklingen kommer att försämras ytterligare en tid, precis som läget i Europa.

Kommer ha betydande effekt

Jonas Frycklund, tillförordnad chefekonom på Svenskt Näringsliv, bedömer att restriktionerna kommer att ha betydande effekter på besöksnäringen.

– Finansministern förbereder eventuellt återinförande av omställnings- och omsättningsstöd. Man kan redan nu säga att dessa krisåtgärder kommer att behövas för de mest drabbade branscherna, säger Jonas Frycklund.

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, anser att förlängningen av återbetalningstiden nu bör förlängas ytterligare.

– Den optimism vi såg i höstas ter sig nu allt grumligare och det anstånd som lämnats för skatteinbetalningar kommer att bli svårare att betala in i tid. Förlängningen av återbetalningstiden som regeringen nyligen meddelade måste ytterligare förlängas. Samtidigt som gamla skatter ska betalas in ska även nya betalas. Denna dubbla betalning riskerar att bromsa återstarten av ekonomin då investeringsutrymmet minskar, säger Andreas Åström.

Transportföretagen vill se återinförda stöd så fort som möjligt.

– Regeringen behöver återinföra stöd direkt. Det kan inte vänta och det är också hög tid att även se över möjligheten till direkta och riktade stöd till särskilt utsatta branscher inom besöksnäringen. Persontrafiken var först in i krisen, och vi har hela tiden vetat att vi kommer att vara en av de sista branscherna ut ur krisen, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen.