FRAMTIDENS PENSIONER

Pensionskompromiss stoppad i riksdagen

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Bild: Claudio Bresciani/TT

Politik (TT)

Oppositionen stoppar regeringen från att lägga fram en pensionskompromiss i riksdagen som skulle säkra Centerpartiets stöd för regeringens vårändringsbudget. Men regeringen har inte gett upp, än.

– Våra företrädare företrädare i riksdagen håller på och tittar på olika alternativ, för att hitta en väg framåt, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

I morse gladdes han över att ha fått fram en kompromiss om pensionerna tillsammans med Centerpartiet. Det var i elfte timmen, men till slut fanns ändå ett förslag som dessutom säkrade Centerpartiets stöd för vårändringsbudgeten.

Men några timmar senare stoppade oppositionen med Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna på formella grunder regeringens kompromissförslag med C, som också fått stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Regeringens, V, MP och C:s förslag skulle ge mest till pensionärer med de lägsta inkomsterna, det är inriktat på dem. Motförslaget från M, KD, SD och L kostar mer men ger en höjning även för pensionärer med inkomster över drygt 14 000 kronor per månad.

– Det här är på riktigt, det här berör en miljon pensionärer, de som har mest sårbar ekonomi, i ett läge med rekordstora prishöjningar, säger Shekarabi.

– Då låter en riksdagsminoritet inte ens frågan att tas upp i kammaren, där det troligen finns en majoritet för förslaget, Förslaget tillåts inte ens komma upp till beslut, säger han och beskriver läget som något aldrig tidigare inträffat.

Han, C, V och MP verkar ha varit lika oförberedd som finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) på oppositionens drag.

– De förvägrar oss att lägga fram det, säger Westlund (S) till TT.

Men Liberalernas Mats Persson säger att regeringens sista-minutenförslag inte är möjligt att lägga fram på det sätt som nu gjorts, om regler för budgetbehandling ska följas.

– Det har fallit, säger Mats Persson.

Vad som sker nu är inte helt klart. Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl är mycket besviken. Han säger, som socialförsäkringsminstern, att oppositionen nu stoppar ett förslag som det finns majoritet för i riksdagen.

– Det är inte bra för den svenska demokratin, hävdar Ådahl.

Majoritet haltar

Den majoritet som finns i finansutskottet med M, KD, SD och L har inte majoritet för sitt förslag när hela riksdagen ska rösta om vårändringsbudgeten och om frågan om hur pensionerna ska höjas. Men kompromissförslaget ser inte ens ut att kunna tas upp då.

Regeringen och C har dock inte helt gett upp än.

Martin Ådahl säger att pensionsförslaget som C stödjer kan komma att läggas fram under själva debatten om vårändringsbudgeten i kammaren på onsdag.

– Jag tror inte att det är möjligt. Nu har finansutskottet sagt nej till förslaget och då tror inte jag att det är möjligt. Men det får du fråga talmannen om, säger Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson.

Den formella grund som Moderaterna anger för att stoppa regeringens kompromiss är att det kostar mer pengar, går utöver ramen, jämfört med regeringens ursprungliga pensionsförslag.

Tidigare i dag meddelade C-ledaren Annie Lööf att Centerpartiet efter dialog med regeringen har nått en kompromiss om ett förslag som ligger mycket nära Centerpartiets kompromissförslag. Därmed var C också redo att rösta på regeringens vårändringsbudget.

Mot varandra

Men om regeringen inte kan lägga fram sitt nya pensionsförslag kommer regeringens vårändringsbudget med det ursprungliga pensionsförslaget om ett garantitillägg att stå mot M, KD, SD och L:s eget förslag med deras pensionshöjning.

Det nya kompromissförslaget om pensionerna från regeringen skulle innebära att garantipensionen höjs före skatt med 1 000 kronor.

Oppositionens förslag skulle innebära 600 kronor i höjd pension, samt höjt bostadstillägg och sänkt skatt som skulle ge ytterligare pengar.

Till skillnad från regeringens förslag skulle alla pensionärer, oavsett inkomst, få en höjning. Men det är inte riktat enkom till dem med de lägsta pensionerna, vilket regeringens förslag är.

Lars Larsson/TT

Owe Nilsson/TT