CORONARESTRIKTIONERNA

Nu öppnas Sverige – första steget i dag

Bild: Christine Olsson/TT

Politik (TT)

Fler kan gå på bio, krogen kan ha öppet till 22.30 och fotbollsmatcher får ha 500 i publiken.

I dag tas första steget i regeringens plan för att öppna Sverige efter pandemin.

Från och med i dag får biografer, teatrar och inomhuskonserter med sittande publik släppa in 50 personer, jämfört med de åtta som tidigare gällt under pandemin. För fotbollsmatcher och andra arrangemang utomhus med sittplatser ligger taket på max 500 deltagare.

Restauranger får ha öppet till 22.30, men regeln om max fyra per bord blir kvar. Dessutom är det också okej för motionslopp och liknande utomhustävlingar, så länge antalet deltagare är max 150.

Regeringens plan innebär att restriktioner och rekommendationer avvecklas i fem steg. Om smittspridningen minskar så som regeringen hoppas kan nästa steg tas den 1 juli. Det steget blir större än det som tas i dag.

Från 1 juli är tanken att till exempel upp till 3 000 åskådare ska få släppas in på fotbollsmatcher – men bara sittande publik. Demonstrationer med upp till 600 deltagare kommer att tillåtas.

Teatrar får släppa in 300 i salongen. På restaurangernas uteserveringar kan det nästan vara som förr i början av juli.

Om smittspridningen åter tar fart i en viss region finns möjlighet för Folkhälsomyndigheten att regionalt sänka deltagartak för till exempel fotbollsmatcher, bio och demonstrationer.

Normalt i höst?

Från mitten av juli kan begränsningar för hur många personer som får vara i bland annat butiker, gym, frisörsalonger och simhallar försvinna. Andra åtgärder för att undvika trängsel kan dock finnas kvar.

Någon gång i höst räknar regeringen med att nästan alla åtgärder har avvecklats. Totalt handlar det om nio olika typer av restriktioner och sju olika typer av rekommendationer som ska avvecklas med planens fem steg.

Eventuellt kan vissa särskilda regleringar vid stora allmänna sammankomster och offentliga tillställningar behövas även efter sommaren.

Regeringen bedömer också att en hög beredskap behöver finnas kvar för bland annat storskalig testning, smittspårning och fortsatta vaccinationer.

Låg smitta krävs

Men för att fler avvecklingssteg än steg ett i öppningsplanen ska kunna tas, krävs att smittspridningen fortsätter att minska.

Avvecklingssteg två och tre kan tas när smittspridningen ligger på vad regeringen kallar smittspridningsnivå två.

Det innebär att antalet covidfall per 100 000 invånare över de senaste 14 dagarna är färre än 200, att antalet covidpatienter på sjukhusen är under 300 och att över 50 procent av den vuxna befolkningen fått sin första vaccindos.

Regeringen skriver i planen att den kommer att göra en samlad bedömning av när Sverige gått in i en ny smittspridningsnivå. Det betyder att alla indikationerna inte behöver vara uppfyllda samtidigt.

Regeringen skriver också att alla restriktionerna inom ett avvecklingssteg inte kommer att avskaffas automatisk när Sverige bedöms gått in i en lägre smittspridningsnivå.

Det krävs beslut om varje restriktion för sig, vilket gör att de inte förändras alla på samma dag.

Peter Wallberg/TT