SVENSK POLITIK

MP lämnar regeringen

STOCKHOLM 20211124Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi (MP) anländer till dagens statsminister omröstning i riksdagen.Foto: Jessica Gow / TT kod 10070 Bild: Jessica Gow/TT

Miljöpartiet vägrar regera på en borgerlig budget och lämnar regeringen, meddelar språkrören på en presskonferens.

Nu lämnar MP regeringen. Miljöpartiets (MP) språkrör Per Bolund och Märta Stenevi ger beskedet på en pressträff.

– Trots att vi svarat upp på C:s krav så har de valt att släppa fram en SD-förhandlad budget, som gör skillnad på folk och folk, slaktar miljöbudgeten och ökar utsläppen, säger Stenevi.

– Det är inte MP:s uppgift att genomföra en SD förhandlad budget. Vi har en enig partistyrelse bakom oss om att vi inte kan sitta i en regering på en budget som SD förhandlat fram.

Beskedet från MP kommer strax efter att budgetalternativet från M, KD och SD vunnit i riksdagsomröstningen mot regeringens budget med siffrorna 154-143.

Budgetnederlaget kom bara timmarna efter att Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson godkänts som Sveriges 34:e statsminister.

Hon blev vald med med minsta möjliga marginal. Andersson fick 174 nej-röster emot sig från M, KD, SD och L.

En nej-röst till och hon hade förlorat statsministeromröstningen.

Strax efter att Magdalena Andersson blivit statsminister på onsdagsförmiddagen uppgav Bolund och Stenevi att MP skulle överväga om partiet kan sitta kvar i regeringen om högerpartiernas budgetalternativ vann.

MP är framförallt kritiskt till att deras budget innehåller en bensinskattesänkning.