REGERINGSBILDNINGEN

Löfven avgår: ”Inte lätt men rätt”

Statsminister Stefan Löfven (S) håller sitt sommartal på Runö kursgård i Åkersberga. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Statsminister Stefan Löfven (S) avgår som partiledare och statsminister i höst. "Det är inte lätt, men det är rätt”, säger han.

Han lämnade det överraskande beskedet i slutet av sitt sommartal vid Runö kursgård i Åkersberga. Efter att ha talat om välfärd, klimat och gängkriminalitet släppte han den politiska bomben.

– I nästa års valrörelse kommer Socialdemokraterna att ledas av någon annan än mig, sade S-ledaren.

Löfven kommer att avgå vid partikongressen som hålls 3–7 november i Göteborg, då hans efterträdare ska utses. Han kommer därefter att gå till riksdagen och begära att bli entledigad som statsminister.

– Jag kommer leda landet till dess en ny statsminister är utsedd och alltid, alltid med landets bästa för ögonen, säger Löfven.

Sent beslut

I en intervju med SVT:s "Agenda" säger han att beslutet fattades "efter sommaren".

– Det finns inte en exakt tidpunkt. Men när man tänker på för- och nackdelar landar man mer och mer i det här och då kände jag, som jag uttryckte det, att det är inte lätt men det är rätt, säger han.

Löfvens tanke är att hans efterträdare som S-ledare även ska bli statsminister, men den frågan avgör riksdagen i en statsministeromröstning.

– Jag kan inte garantera exakt hur den processen ser ut, säger Löfven.

Men han räknar ändå med en ny S-ledd regering med tanke på att Centern och Vänsterpartiet trots regeringskrisen i somras till slut accepterade honom som statsminister igen.

– Man gjorde sina politiska och principiella val i somras och det ser likadant ut nu, säger Löfven.

Ny kris?

Om Löfvens efterträdare även blir statsminister så riskerar han eller hon att få börja med att hantera en ny regeringskris. Det är i dag inte säkert att regeringens budget för 2022 går igenom riksdagen.

Löfven uppger att det aldrig finns någon perfekt tidpunkt att avgå.

– Det är alltid hinder eller något som ska hanteras, säger han.

I Agenda säger han att den som tar över efter honom kan gå in med gott självförtroende med tanke på vad Socialdemokraterna har genomfört för politik under hans tid vid makten.

– Tittar man igenom vårt valmanifest inför 2018 så är det "check" på mycket. Vi har vänt riktningen på Sverige under den här tiden, säger han.

TT:s rundringning till S-företrädare i landet visar att Löfvens besked kom som en chock för många i partiet. Till exempel uppger Lars Stjernkvist, kommunalråd i Norrköping och före detta partisekreterare, att han aldrig trott Löfven skulle sluta så nära kongressen.

Enligt uppgift till TT skickades ett sms om avgångsbeskedet ut till partistyrelsen bara några minuter före sommartalet.

På frågor om framtiden har Stefan Löfven till nyligen svarat att han vill leda sitt parti i valrörelsen nästa år. Han försäkrar att de svaren varit uppriktiga och att han varit helt inställd på att fortsätta en mandatperiod till.

– Men det här beslutet har mognat fram under en tid, säger Löfven.

"Allt har ett slut"

Han förklarar sitt överraskande besked med att han varit partiledare i nästan tio år och statsminister i sju.

– Det har varit fantastiska år. Men allting har ett slut och jag vill ge min efterträdare de allra bästa förutsättningarna, säger Löfven.

Genom att avgå tio månader före valet, blir det, enligt Löfven, tydligt för medborgarna vem som kommer att vara Socialdemokraternas partiordförande och statsministerkandidat

– Jag är också övertygad om att en ny partiordförande kommer att ge partiet och arbetarrörelsen ny, ytterligare energi. Det kommer vi att behöva, säger Löfven.

Socialdemokraterna ska i valrörelsen 2022 ha en statsministerkandidat som kan leda partiet och landet i många år framåt.

Löfven är rädd för att, ifall han fortsatte över valet, "halva valrörelsen" skulle komma att handla om spekulationer om när han ska sluta.

– Jag har redan fått den frågan ett antal gånger och den är relevant när man suttit som partiordförande i nästan tio år, säger Löfven.

På frågan om det inte finns andra, personliga skäl till att Löfven nu vill avgå svarar han:

– Jag tänker på partiet. Hur ska partiet få bästa förutsättningar i nästa valrörelse.

Löfven kritiserade under regeringskrisen i somras Vänsterpartiet för att framkalla en parlamentarisk kris i en pandemi genom att rösta mot Löfven som i riksdagens misstroendeomröstning.

På frågan om han själv nu agerar ansvarsfullt svarar Löfven:

– Att fälla en regering är något helt annat än att meddela i god tid inför en kongress att man avgår.

"Inte lätt"

På frågan hur det känns att lämna besked om sin avgång svarar Löfven:

– Det är inte lätt, men det är rätt. Det viktigaste är vad som är bäst för partiet och vad som är bäst för landet.

Nu börjar partiet sökandet efter en ny partiledare. Tidigare har det i medier bland annat spekulerats om finansminister Magdalena Andersson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S).

Även socialminister Lena Hallengrens (S) namn har nämnts. Hon har haft en framträdande roll för regeringen under pandemin, men genomgår för närvarande en behandling för bröstcancer.

Timmarna efter Löfvens besked ville ingen av de utpekade möjliga kandidaterna uttala sig för medierna.

Peter Wallberg/TT

Owe Nilsson/TT