KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Klimatministern: Inga sänkta ambitioner

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Bild: Maja Suslin/TT

Klimat (TT)

Snart inleds FN:s klimatmöte. Både statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) åker dit. Pourmokhtari tror inte att Sveriges nya miljöpolitik skadar trovärdigheten internationellt.

Det har snart blivit dags för politiker, experter och aktivister att bege sig mot Egypten och Sharm el-Sheikh för FN:s klimatkonferens COP27. Sedan sist har världsledarna distraherats av ett krig i Europa och den energikris som det har bidragit till – såväl som av extrema väderhändelser som orsakat förödelse runt om på jorden.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommer att vara på plats 7-8 november medan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari ansluter under den andra och sista veckan som är tänkt att avslutas den 18 november.

– Omvärldsläget gör att årets COP blir viktigare än någonsin. Det är angeläget att vi samlas för att visa kraften i omställningsarbetet och belysa var vi behöver göra mer, säger Pourmokhtari på en pressträff.

– Utsläppen behöver minska med nära 50 procent till 2030 för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader, men i sammanställningen av ländernas klimatåtaganden görs bedömningen att utsläppen snarare kommer att öka med 10 procent till 2030.

Vill visa ledarskap

Sveriges huvudbudskap kommer att vara "brådska och möjligheter", enligt Pourmokhtari. Hon framhåller att utvecklade länder som Sverige har stort ansvar att visa globalt ledarskap och att de blågula företrädarna på COP27 kommer att "visa hur vårt land gör en kraftfull omställning där näringsliv och klimatfråga går hand i hand".

Klimatministern får dock flera frågor om hur det rimmar med beslut om sänkt reduktionsplikt, det slopade nya reseavdraget och sänkt skatt på bensin och diesel som experter, däribland Klimatpolitiska rådet, menar kan göra det svårare att nå Sveriges klimatmål och snarare kommer att leda till ökade utsläpp.

– Vi har ett svårt läge som gör att flera regeringar i Europa behöver anpassa sig till människors verklighet, se till att människor har råd att åka till jobbet och kan leva sina liv. Det är det som det handlar om, säger Pourmokhtari.

– Men det sänker inte våra ambitioner i klimatpolitiken. Tvärtom behöver vi ställa om och se hur vi kan göra det här på ett vetenskapligt baserat, effektivt sätt som faktiskt fungerar med människors verklighet.

Inte oroad

Pourmokhtari tror att det finns förståelse för det omvärldsläge som Europa står inför.

– I det långa loppet driver vi en ambitiös klimat- och miljöpolitik men det finns kortsiktiga anpassningar som behöver göras.

TT: Du är inte oroad över hur Sveriges trovärdighet i klimatarbetet påverkas?

– Nej, det är jag inte, säger Pourmokhtari.

– Jag ser fram emot att åka till COP27 och vara ett av de fantastiska länder som verkligen står i framkant när det gäller den gröna omställningen.

TT: Hur tror du att energikrisen och kriget i Ukraina kommer att påverka förutsättningarna för ett lyckat möte?

– Det är klart att det påverkar förutsättningarna men man ska inte gå i förväg och vara allt för pessimistisk, säger Pourmokhtari.

– Det sker fortfarande en kraftig omställning inom EU och jag ser stor enighet kring att energikrisen är en möjlighet för en robust omställning till förnybart... ursäkta fossilfritt. Hur vi i Sverige bygger ut kärnkraften och vill göra långsiktiga satsningar på det är ju ett sätt att bygga en mer robust energipolitik som inte är fossil.

Utökat klimatbistånd

Ett sätt som den nya regeringen vill bedriva sin klimatpolitik på är genom "utökat och effektiviserat klimatbistånd". Vad det innebär kan dock Pourmokhtari inte svara på.

– Jag kan ju inte det, det är biståndsministern som sitter med utformningen av hur det ska gå till.

TT: Kommer han att vara på COP?

– Det är en bra fråga.

TT: Dina internationella kollegor lär säkert ha frågor om hur klimatbiståndet kommer att se ut framöver.

– Vi ska absolut prata ihop oss så att det finns tydliga svar, men hur vi rent ska verkställa det som har sagts i regeringsförklaringen står på biståndsministerns bord.

Tydligare besked om hur Sveriges klimat- och miljöpolitik ska bedrivas utlovas i samband med budgeten och en klimathandlingsplan.

Sofia Eriksson/TT

Petra Hedbom/TT

Fakta

FN:s klimattoppmöte COP27 hålls i Sharm el-Sheikh i Egypten 6-18 november. Då samlas representanter från hela världen för att diskutera och förhandla om hur det globala klimatarbetet under Parisavtalet ska implementeras.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen väl under 2 grader, och allra helst under 1,5 grader, jämfört med förindustriell tid.

Men ländernas planer för att minska sina utsläpp av växthusgaser är långtifrån tillräckliga för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader, enligt en sammanställning som FN:s klimatsekretariat UNFCCC har gjort av alla klimatplaner inför mötet. Om planerna följs är världen i stället på väg mot omkring 2,5 graders uppvärmning före århundradets slut.