Danmark klarar passproblemen när andra kör fast

Giltigheten för pass varierar i de nordiska länderna – liksom väntetiderna på att få ett nytt pass. Bild: Johan Hallnäs/TT

Samhälle (TT)

Problemen med att skaffa nytt pass är inte unika för Sverige. I både Norge och Finland är köerna nu frustrerande långa. Men danskarna sticker ut – och behöver bara köa ett par dagar för nytt pass.

Polismyndigheten i Sverige har gjort flera försök att få bukt med de extremt långa passköerna, men trots det kan resesugna få vänta i flera månader på en tid på många håll i landet. I Stockholms län finns lediga passtider först i slutet av oktober.

Problemen är dock inte unika för Sverige, även i Norge och Finland har många väntat med att förnya sitt pass under pandemin.

Norge

Norska polisen uppskattar att omkring 450 000 norrmän saknar giltigt pass och att väntetiderna uppgår till mellan en till tre månader beroende på var i landet man bor. Polisen larmade om situationen redan i februari och har sedan dess försökt korta väntetiderna genom att ha öppet under kvällar och helger. Nu ska myndigheten dessutom anställa fler.

– Vi tar det här på största allvar, säger Arne Isak Tveitan, chef för passavdelningen vid norska polisen.

Utöver långa väntetider för att beställa pass riskerar också tillverkningsprocessen att dra ut på tiden. Företaget Thales som tillverkar och levererar pass till en rad länder, däribland Sverige, Norge och Finland, har problem med produktionen och kan därför inte leverera som förväntat.

Orsaken är delvis den globala bristen på halvledare. Samtidigt har människors pass blivit ogiltiga under pandemin och nu vill folk resa igen när det är möjligt. Därtill har Rysslands krig i Ukraina – som tagit många på sängen – bidragit ytterligare till efterfrågan på giltiga rese- och id-handlingar.

"Eftersläpningen av covid var vi förberedda på, men ingen kunde förutse en sådan olycklig förändring i miljön", skriver Thales vice vd Tommi Nordberg i mejl till TT.

Finland

I Finland är också pass-och id-korttjänsterna överbelastade eftersom efterfrågan har ökat kraftigt. Den som vill boka passtid kan få vänta upp till åtta veckor.

Men till skillnad från i Sverige behöver man i Finland inte alltid fysiskt besöka en polisstation, om det gått mindre än sex år sedan det senaste passet beviljades och man då lämnade både fingeravtryck och personlig underskrift.

– Men just nu är det så många som inte förnyat sitt pass som normalt, och vi har inte tillräckligt många lediga tider, säger Hanna Piipponen, chef för tillståndsförvaltningen vid finska polisen.

Omkring 500 000 finländare uppges sakna giltigt pass. För att korta köerna har polisen fått mer resurser, men också prioriterat att handlägga passärenden framför till exempel ansökningar om vapenlicens.

Danmark

Danmark har däremot lyfts fram som ett positivt exempel. För den som bor i Köpenhamn är kötiden en till två dagar.

Danmark har som enda land i Skandinavien flyttat ansvaret med passhandläggningen från polisen till kommunerna, en del av en omfattande reform som skedde för ett antal år sedan.

– Det är inte komplicerat att utfärda pass, det är bra att ha detta nära den övriga medborgarservicen, säger Jette Bondo, kontorschef för Köpenhamns medborgarservice.

Till skillnad från svenska pass, som är giltiga i fem år, är danska pass giltiga i tio år. Giltigheten för danska pass kan dessutom förlängas med sex månader, om ansökan görs innan passet blivit ogiltigt.

"Löpande dialog"

Enligt Jette Bondo upplevde Danmark viss köbildning i juni förra året i samband med att landet lättade upp coronarestriktionerna. I Köpenhamn låg man då uppskattningsvis omkring 45 000 pass efter, nu är siffran nere på 10 000.

När det stod klart att danskar riskerade att behöva stanna i hemma under semestern svarade kommunerna med att hålla helg- och kvällsöppet för att kunna hantera den ökade efterfrågan på pass.

– Vi kan inte luta oss tillbaka och säga "ledsen men du kan inte åka till Frankrike i sommar", säger Jette Bondo.

Frågan är vad som ska till för att korta de långa kötiderna. Inrikesminister Morgan Johansson (S) avböjer intervju med TT, men låter via sin pressekreterare hälsa i mejl att han "har en löpande dialog med polisen om situationen. Bland annat så är ett möte med Polismyndigheten inplanerat den här veckan för att prata om just detta".

Marielle Theander Olsson/TT

Tomas Lauffs/TT

Fakta

Svenska pass är giltiga i fem år för personer över 12 år. Pass för barn under 12 år är giltigt i tre år.

Norska pass är giltiga i tio år för personer över 16 år. För barn 0–5 år är giltighetstiden två år, för barn 5–10 är det tre år och för barn 10–16 är det fem års giltighetstid.

Danska pass är giltiga i tio år för personer över 18. Pass till barn och unga från 2 års ålder är giltiga i fem år. För barn under 2 är passen giltiga i 2 år.

Finska pass är giltiga i fem år.

Källa: Ländernas respektive polismyndigheter