CORONARESTRIKTIONERNA

Återgången till det normala sker i fem steg

Längre öppettider på krogen är utlovat till 1 juni. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Corona (TT)

Restriktionerna i samhället lättas på tisdag. Sedan trappas de ned i ytterligare fyra steg innan allt ska bli som vanligt igen.

– Vi börjar nu skymta början på slutet, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen har tagit fram en plan som består av fem steg. Efter de första lättnaderna den 1 juni, nu på tisdag, ska ytterligare lättnader ske den 1 juli, i mitten av juli och i september. Det sista femte steget har inte getts något spikat datum.

– Jag vill understryka att borttagandet av restriktionerna sker ansvarsfullt och med beredskap för att hantera en situation där smittspridningen eventuellt ökar, säger Stefan Löfven.

Statsministern noterar vid en presskonferens att han har gjort fler än 70 sådana framträdanden det senaste dryga året och meddelat olika inskränkningar i människors liv.

– Jag vill uttrycka ett varmt tack för alla uppoffringar som ni har gjort. Jag är stolt över att vi mötte den här krisen tillsammans som ett land, säger han, men understryker också att faran inte är avblåst, att vårdpersonal ännu sliter hårt och att de restriktioner som ligger ska följas.

Lutade åt lättnad

Redan för två veckor sedan meddelades att deltagartaken för framförallt idrotts- och kulturevenemang höjs 1 juni.

Dessutom lovade FHM att förlänga öppettiden på krogarna med två timmar till klockan 22.30. Bara om något "väldigt väldigt" oförutsett inträffade kunde ändra på det, uppgav FHM:s chef Johan Carlson.

Källor i regeringskansliet hade tidigare bekräftat för TT att de lättnader som aviserades den 12 maj kommer att gälla från 1 juni. Det allt ljusare pandemiläget uppgavs se väldigt bra ut.

Till exempel ska 50 personer tillåtas på bio. Filmstaden har redan gått ut med att de nu öppnar sina biosalonger från den 1 juni. För sittande publik utomhus, till exempel vid fotbollsmatcher, kommer 500 personer att tillåtas.

Plan på gång

Det öppnas också upp för vissa tävlingar för vuxna utomhus, som motionslopp, orientering och simning den 1 juni.

Dessutom ska inte Gröna Lund, Liseberg och Skara sommarland längre omfattas av regeln om högst åtta personer för offentliga tillställningar. Andra begränsningar ska dock gälla.

Vid presskonferensen den 12 maj lovade också FHM:s chef Johan Carlson att ändra föreskrifter och råd, som att tillåta sommarläger och mindre tävlingar både utomhus och inomhus för barn.

Då uppgav dessutom statsminister Stefan Löfven (S) och socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen tar fram en plan för lättnader av restriktioner, utifrån det underlag som man bett Folkhälsomyndigheten att arbeta fram sedan tidigare.

Regeringens presenterade plan har beretts i regeringskansliet in i det sista.

Underlag som FHM lämnade in beskriver hur restriktionerna stegvis ska kunna lättas upp framöver och samhället återgå till det normala. Det innehåller olika nivåer på restriktioner utifrån bland annat smittspridning och trycket på sjukvården.

Om FHM:s underlag följs så skulle det kunna bli ytterligare någon lättnad 1 juni.

Enligt underlaget så ska maxantalet på 500 personer för bland annat affärer, varuhus och gym tas bort och att rådet att handla ensam utan sällskap i butik försvinner. Att ta bort de restriktionerna är något FHM själv kan besluta om.

Nästa steg

FHM bedömde i sitt underlag att ytterligare steg mot ett normalt samhälle skulle kunna bli aktuella runt månadsskiftet juni-juli.

Denna så kallade nivå 2 skulle till exempel innebär att sittande publik på 300 personer kan tillåtas inomhus och 3 000 utomhus. Privata fester i hyrda lokaler skulle bli tillåtna för upp till 50 personer och krogarnas öppettider återgå till det normala.

Däremot skulle restaurangerna fortfarande ha kvar flera andra smittskyddsåtgärder, som högst fyra vid ett bord inomhus.

I FHM:s underlag ställs dock fyra villkor upp för ytterligare lättnader enligt nivå 2.

Smittspridningen över 14 dagar ska ligga på färre än 200 fall per 100 000 invånare.

Smittspridningen ska ha varit stabilt nedåtgående de senaste två veckorna.

Inte där än

Ett tredje villkor är att det totala antalet covidpatienter som får sjukhusvård ska vara färre än 300 och av dem ska färre än 70 procent ha behov av intensivvård.

Dessutom ska över 50 procent av den vuxna befolkningen ska ha fått sin första vaccindos.

I FHM:s senaste veckorapport för den 10 maj till den 16 maj var antalet smittfall över 14 dagar 577 per 100 000 invånare. Men räknar man bara förra veckan har antalet sjunkit till 251.

Vaccinationsgraden bland vuxna som fått sin första dos var i går 43,8 procent, enligt FHM.

FHM bedömde i sitt underlag till regeringen att det sista steget mot ett helt öppnat samhälle skulle kunna tas i början av september. Det innebär att kraven på att begränsa antalet besökare tas bort för gym- och sportanläggningar, simhallar, museer, konsthallar och nöjesparker.

Då skulle också regeln om högst fyra vid restaurangbord inomhus försvinna.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Fakta

På bio, teatrar och andra evenemang med sittplatser inomhus tillåts 50 personer

På sport- , kultur- och andra evenemang utomhus med stående publik tillåts 100 personer

På sport-, kultur- och andra evenemang utomhus med sittplatser tillåts 500 personer

Motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel tillåts för 150 personer

För loppisar och andra marknader gäller inte längre regeln om åtta personer för offentliga tillställningar

För Liseberg, Gröna Lund, Skara sommarland och andra permanenta tivolin tillåts en person per 20 kvadratmeter

Krogar tillåts ha öppet till 22.30

Sommarläger för barn tillåts

Mindre cuper och tävlingar för barn både inomhus och utomhus tillåts