KRIGET I UKRAINA

Astrid Lindgren pekas ut i rysk nazistkampanj

Barnboksförfattaren Astrid Lindgren är en av de svenskar som pekas ut som nazister i en reklamkampanj i Moskva. Arkivbild. Bild: Bertil Ericson/TT

Ukrainakriget (TT)

Kända svenskar pekas ut som nazister på reklamaffischer i Moskva.

Något som kan vara en reaktion på de svenska Natodiskussionerna, enligt Ola Svenonius, forskare vid FOI.

– Det kommer förmodligen att komma fler sådana här markeringar, säger han.

"Vi är emot nazism, men det är inte de" är budskapet för kampanjen, som bland annat ska finnas utanför Sveriges ambassad i Moskva.

På affischerna, som spridits i sociala medier, används citat av Astrid Lindgren, Ingmar Bergman, Ingvar Kamprad och Gustaf V för att koppla dem till nazismen.

På UD säger man sig vara medveten om bilderna.

"Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen 'Vår seger' som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om 'nazism' mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande", skriver UD:s presstjänst i en kommentar till TT.

"Skapa fiendebilder"

Enligt Ola Svenonius, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), är det inte förvånande att affischerna dyker upp just nu.

– Det finns bland annat en svensk Natoansökan som ligger i luften, så det kommer att komma fler sådana här markeringar, säger han.

– Det här handlar om att skapa fiendebilder internt, men förmodligen också att markera mot Sverige. Det är en liten sak, men någon har ändå satt sig ner och gjort det här och hängt upp dem där utanför.

Att använda sig av just nazismen, vilket också skedde inför och under kriget mot Ukraina, kan enligt Ola Svenonius vara väldigt verksamt i det historiemedvetna Ryssland.

– Att prata om svenskar som nazister kan vara början på ett nytt narrativ om Sverige som syftar till att skapa en ny fiendebild, som Ryssland behöver hela tiden, säger han.

– Men det beror lite på hur stort man går ut med det och man ska nog vara lite försiktig tills vi vet mer.

"Rättfärdiga kriget"

Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar, ser affischerna främst som ett sätt att rättfärdiga kriget i Ukraina internt i Ryssland.

– Att anklaga västländer för nazism är en del i att rättfärdiga sitt eget krig. Just det riktar sig nog till den egna befolkningen. Det har ju varit en av grunderna för kriget i Ukraina också, säger han.

TT: På vilket allvar ska man ta det här, med tanke på vad som hänt i Ukraina?

– Man ska nog inte dra de parallellerna. Det finns många olika narrativ, om att Sverige är ett land i moraliskt förfall, att det skulle vara farligt för flyktingar i Sverige och så vidare, säger Mikael Östlund.

– Det får ju medial spridning i Sverige, det känner man säkert till. Men det är ett sätt att rättfärdiga sitt eget krig och att lägga skuld på fler västländer, så det är egentligen inget nytt.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs fel kung.

Boel Holm/TT

Jens Bornemann/TT