Andersson får mer tid: "Redo för eftergifter till V"

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson får mer tid av talmannen för att undersöka möjligheterna att bilda regering, till den 22 november. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Riksdagens talman ger S-ledaren Magdalena Andersson mer tid för sonderingarna för en ny regering, till den 22 november.

Hon har inte lyckats nå en uppgörelse med Vänsterpartiet än. Men hon är beredd att göra "eftergifter" för att V ska släppa fram henne som statsminister.

– Jag är redo att göra eftergifter för att vi ska komma överens, säger Magdalena Andersson på en pressträff efter avrapporteringen till talmannen.

– Jag kommer att göra min del av jobbet för att vi ska få en regering.

Men hon vill inte säga något om vilka bud hon har gett Vänsterpartiet eller vad förhandlingarna hittills har handlat om.

Hon beskriver förhandlingarna som konstruktiva och att utsikterna är sådana att en uppgörelse ter sig möjlig.

"Bör inte forceras"

Riksdagens talman meddelar att Andersson under deras möte sade att sonderingsuppdraget går framåt, men att hon behöver ytterligare lite tid.

"Jag är mån om att Sverige skyndsamt ska få en ny regering men arbetet bör samtidigt inte forceras. Jag har därför givit Magdalena Andersson ytterligare några dagar till hennes uppdrag", säger talman Andreas Norlén i ett pressmeddelande.

Magdalena Andersson fick den 11 november i uppdrag av talmannen att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som riksdagen kan tolerera och uppdraget har nu alltså förlängts.

Även om hon fått förlängt tid till den 22 november ska hon ge en lägesrapport till talmannen kommande fredag, den 19 november.

Kan rösta 24 november

Om talmannen ser det som möjligt att föreslå Andersson som kandidat i en omröstning efter den 22 november kan riksdagen rösta om henne den 24 november.

Den 24 november är också datumet för när riksdagen ska rösta om regeringens budget för nästa år. Oppositionen har aviserat att de ska lägga fram ett alternativ som på åtminstone några punkter kan bli ett hot mot regeringens förslag.