REGERINGSKRISEN

V: Saknar förtroende för Stefan Löfven

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar (V) håller pressträff i riksdagens presscenter. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

Vänsterpartiet saknar förtroende för statsminister Stefan Löfven och går vidare med sitt misstroendehot.

– Vi vill göra det här senast på måndag, för att kunna pröva förtroendet innan riksdagen stänger för sommaren, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

– Jag hade inte velat göra detta, säger Nooshi Dadgostar.

– Vi tycker att den här regeringen skulle kunna sitta kvar om den inte genomförde de här förslagen. Men nu har ju gränsen passerats.

Kraven från V för att inte försöka väcka misstroende har varit att regeringen lägger utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion åt sidan eller inleder förhandlingar, där Hyresgästföreningen ingår.

Strax innan fristen gick ut klockan 10 svarade regeringen på V-kraven med att bjuda in bostadsmarknadens parter för att diskutera de omdebatterade hyresförslagen.

Men det räcker inte för V.

– Att samtala uppfattade jag att Morgan Johansson redan gör och har gjort flera gånger om med parterna, säger Nooshi Dadgostar och betonar att det är skillnad på samtal och riktiga förhandlingar.

Söker stöd

V går nu vidare och ska försöka få till ett misstroende mot regeringen med stöd av M och KD.

Vänsterpartiet har inte tillräckligt med ledamöter för att på egen hand yrka på misstroende för att få till en omröstning. Sverigedemokraterna har dock mer än de 35 ledamöter som krävs.

Enligt Nooshi Dadgostar förutsätter ett yrkande från Vänsterpartiet att det går att få till en uppgörelse med Kristdemokraterna och Moderaterna, men hon utesluter inte att rösta på ett yrkande från Sverigedemokraterna om en sådan uppgörelse finns.

I en eventuell talmansrunda, om regeringen röstas bort, kommer inte V att rösta på en moderatledd regering.

– Vi vill ha en regering som respekterar sitt regeringsunderlag. Det är upp till statsministern att hitta lösningar på det framåt, säger hon.

Enligt Dadgostar blir Moderaterna och Kristdemokraterna stödpartier till regeringen om de nu inte vill göra upp med Vänsterpartiet om att rösta för en misstroendeförklaring mot regeringen i riksdagen.

– Om de inte kan tänka sig att gå vidare med detta är det de som utgör stödpartier.

Litar inte p V

M, KD och SD har tidigare beskrivit V-hotet som tomt och KD och M har uttryckt att de inte har något emot hyresförslaget samt att det är fel förslag att fälla regeringen på.

– Det som sker nu är väldigt mycket av en politisk charad, där Vänsterpartiet inte menar allvar med att fälla Stefan Löfven utan de vill stoppa en bra reform, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till TT i samband med en pressträff före V:s besked.

Precis före tidsfristen gick ut försökte justitieminister Morgan Johansson (S) i en skriftlig kommentar till TT möta ett av V-kraven – det om förhandlingar med Hyresgästföreningen:

”Utredningen har gått på remiss. Vi kommer nu också att bjuda in parterna på bostadsmarknaden – Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och SABO – under remisstiden för att diskutera förslagen”, skriver Johansson.

Lars Larsson/TT

Maria Davidsson/TT