BROTTSBEKÄMPNINGEN

Regeringen lanserar ”offensiv” mot gängen

Statsminister Ulf Kristersson (M), energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) samt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD). Bild: Fredrik Sandberg/TT

Politik (TT)

Regeringen tar första steget mot att införa visitationszoner och anonyma vittnen. Men det dröjer innan nya lagar är på plats.

Sverige har i år satt ett nytt dystert rekord i antal dödsskjutningar, 60 personer har hittills skjutits ihjäl, konstaterar regeringen.

– Det här är ett samhällsproblem som är dominerande i Sverige just nu och det måste vi göra något åt, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Regeringen och SD går nu fram med vad man kallar för en "offensiv" mot organiserad brottslighet.

Konkret handlar det om att utlovade förslag om visitationszoner och anonyma vittnen ska bli verklighet. Utredningar tillsätts som ska redovisa sina slutsatser i januari 2024 när det gäller visitationszoner, och i oktober nästa år när det gäller anonyma vittnen.

"Kan ha en avgörande effekt"

SD-ledaren Jimmie Åkesson, som deltog vid presskonferensen i regeringskansliet, framhöll att Sverige sett "decennier av ansvarslös politik".

– Vi behöver snarast ge polis ytterligare befogenheter och tvångsmedel.

– Här kommer visitationszoner in, som vi menar kan ha en avgörande effekt. Det handlar om geografisk avgränsade zoner där man som kriminell löper grundlig risk att visiteras av polis.

Han framhåller att Danmark nyttjat verktyget i knappt 20 år och använt det runt 200 gånger under den perioden.

Oklart när lagar är klara

I valrörelsen sade M att lagförslag om visitationszoner, anonyma vittnen och även dubbla straff för gängkriminella skulle vara klara redan i juni nästa år.

TT: Var det glädjekalkyler?

– Det var ett sätt att beskriva hur fort det kan gå om man väl bestämmer sig. Nu tror jag att alla förstår att man kan inte tillsätta utredningar förrän man sitter vid regeringsmakten, säger Kristersson.

När de nya lagarna kan vara på plats kan Kristersson inte svara på.

– Först ska man utreda, sedan ska utredningen remitteras, sedan ska man skriva en proposition. Jag kan inte sätta ett datum på det, men vi kommer att jobba så fort som överhuvudtaget är möjligt.

Under tiden är det stor risk att skjutningarna fortsätter som i dag, uppger han.

– Innan vi har nya lagar, nya befogenheter på plats, finns det inget som talar för att de som skjuter frivilligt ska sluta, säger Kristersson.

Sänkt åldersgräns

Kommuner ska också genom en ny lag ges ett brottsförebyggande ansvar, och åldersgränsen för socialtjänstinsatser utan vårdnadshavarens samtycke ska sänkas från 15 år till 12 år.

– Vi står på barnets sida. Sverige har sedan länge skrivit på barnkonventionen, och det här är att ställa sig på barnens sida. Att erbjuda att möjligheten att tidigare gripa in och från socialtjänsten agera fast man är så ung som tolv år, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Ulf Kristersson framhåller det som nu inleds som ett "paradigmskifte".

– Det kommer inte att vara enkelt, det kommer att möta motstånd. Men vi måste visa att det är vi som har kontrollen, inte de kriminella gängen, säger statsministern.

– Det kommer att ta tid och det kommer att vara svårt. Just därför är det bråttom att komma i gång med detta.

Peter Wallberg/TT

Anja Haglund/TT

Olle Bengtsson/TT