KAMPEN MOT VÄLFÄRDSBROTTEN

Så ska nya myndigheten stävja bidragsfusk

Finansminister Elisabeth Svantesson efter pressträff där hon presenterade nyheter om regeringens arbete med att bekämpa fusk och felaktiga utbetalningar i transfereringssystemet. Bild: Tim Aro/TT

Politik (TT)

Den nya myndigheten mot bidragsfusk ska vara i gång 2024.

Den blir ett kraftfullt vapen mot ekonomisk brottslighet, enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Hon presenterade på måndagen en proposition med fyra olika lagar för den nya Utbetalningsmyndigheten.

– Den ska förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar, säger Svantesson.

– Utbetalningsmyndigheten kommer att vara kraftfull.

Att en sådan myndighet ska inrättas är bestämt sedan tidigare. Den ska vara i gång från första januari 2024 och ha cirka 80 anställda. Myndigheten ska placeras någonstans i Stockholmsområdet.

En förutsättning för den nya myndighetens arbete är de transaktionskonton som ska inrättas, dit alla typer av bidrag till en person samlas.

Utbetalningsmyndigheten kommer också ha tillgång till Skatteverkets skattekonto och möjlighet att ta del av andra uppgifter från berörda myndigheter. De är framförallt Arbetsförmedlingen, CSN, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Utbetalningsmyndigheten ska enligt Svantesson ha ett helikopterperspektiv och slå larm till berörda myndigheter när systematiskt fusk upptäcks. Det blir sedan deras uppgift att utreda de enskilda fallen.

Finansministern pekar på bedömningar om att de felaktiga utbetalningar till enbart fysiska personer uppgår till 18 miljarder per år. Av dem är 50 procent misstänkta bidragsbrott.

– Kan vi halvera detta är det en mycket bra start, säger Svantesson.