ELKRISEN

Dyraste elpriset hittills i södra Sverige - ”lägg undan pengar till vintern”

Bild: JESSICA GOW / TT

På onsdagen noteras det dyraste elpriset hittills i södra Sverige. Prischocken drivs av bristen på planerbar elproduktion och att elnätet mellan norra och södra Sverige inte är tillräckligt sammankopplat, säger Magnus Thorstensson elanalytiker på Energiföretagen till SVT Nyheter.

Under den tidiga onsdagsmorgonen kostar elen väl över 6 kronor per kilowattimme i elområde 4. Under dagen väntas priset som mest att stiga till 7,68 kronor, enligt elbörsen Nordpool. Det kan jämföras med förra veckans toppnotering på 4,70 kronor per kilowattimme.

Läget riskerar att förvärras i vinter eftersom det vanligtvis finns ett större behov av el under kyla. Dessutom är det ovisst hur gaspriset kan utvecklas under Rysslands pågående krig mot Ukraina.

Trots utsikterna ser Jonas Sigvardsson, analytiker vid elbolaget Bixia inget läge att välja ett fast elpris.

Det bästa för hushållen är att lägga undan pengar redan nu för att undvika stora prischocker, råder Magnus Thorstensson.

Det går inte att förutsäga hur mycket dyrare elpriset kan bli, men då vi lutar oss mot en stor del väderberoende elproduktion lär det bli svängigt.

– I och med att elen inte kan lagras så beror priserna på de momentana förutsättningarna, är det kallt, är det regnigt eller blåsigt. Det finns väldigt lite planerbar elproduktion i södra Sverige, säger Thorstensson.

SVT Nyheter: Dyraste elen hittills i södra Sverige – ryska gasstoppet får priset att rusa