KLIMATOMSTÄLLNINGEN

En helt ny utbildning för elflygspiloter

Bild: Anders Wiklund/TT

Framtiden är grön i Skellefteå. Nystartade Green Flight Academy vill förändra flygbranschen och använder elflyg i sin pilotutbildning, skriver DN.

Med endast ett år på nacken har flygskolan Green Flight Academy redan satt tydliga avtryck i flygbranschen. Det är den första kommersiella flygskolan i Sverige som använder elflygplan.

– Vi kan i dag bara göra en tredjedel av utbildningen med elflyg men för bara två år sedan fanns det inte ens ett certifierat i Sverige så det har hänt väldigt mycket. Framöver kanske det går att göra hela utbildningen med elflyg, säger Johan Norberg, skolchef på Skellefteå Airport, till Dagens Nyheter.

Framtidsplanerna slutar inte vid en grön flygutbildning. Enligt Johan Norberg är en kommersiell elflygstrafik inte långt borta, och menar att elektriska flygplan bland annat kan användas som taxiflyg längre fram.

– Slutar vi flyga så minskar kontakterna med omvärlden. Svaret är inte att flyga mindre utan att flyga på ett annat sätt. Klarar vi av det så kan andra ta efter, säger han till DN.

Dagens Nyheter: De vill förändra flygbranschen med elflyg – men startsträckan är lång