FÖRETAGARJOUREN

Experten: Så jobbar du hemma med barnen utan att bli galen

Psykologen Liv Svirsky ger sina bästa tips till föräldrar som måste arbeta och samtidigt hålla barnen sysselsatta. Bild: Mostphotos, Privat

Jobbar du hemifrån med barnen? Då gäller det att behålla husfriden och få ihop den nya vardagen. Psykologen Liv Svirsky, en av experterna i podden Barnpsykologerna, ger sina bästa tips till föräldrar som måste arbeta och samtidigt hålla barnen sysselsatta.

Vad är det första föräldrar måste tänka på i en unik situation där allt måste ske under samma tak i flera veckor?

– Det viktigaste är att försöka hitta rutiner för den nya situationen och inte tänka att man har semester, för det har man ju inte. Ett tips är att utgå från barnens skolschema för då vet man vilka ämnen man ska ha och när lektionerna ska hållas. Det är en bra idé att arbeta på samma sätt som under en skoldag. Man kan ju också hitta en annan mall och göra sitt eget schema. Det viktigaste är att skapa en struktur.

Hur gör föräldern under tiden?

– Mycket beror på hur gamla barnen är. När det gäller de lite större barnen kan de lättare följa ett schema medan de mindre barnen bara orkar koncentrera sig kortare tid. Föräldrar måste acceptera att bli avbrutna för att barnen behöver ha hjälp oftare. Som förälder är det också viktigt att acceptera att man inte kan vara lika effektiv på jobbet som vanligt, speciellt inte om man har mindre barn hemma. Små barn behöver mer vuxet stöd.

Hur gör man då med de mindre barnen?

– Det är inte lika lätt att skapa ett schema som fungerar för förskole- och lågstadiebarn. Men även här gäller det att skapa rutiner och struktur. En idé är att i förväg ha tänkt ut och skapat stationer med olika roliga aktiviteter. För barn i alla åldrar är det också ett bra tips att ta regelbundna raster precis som i skolan. Då kan barnen till exempel springa runt huset för att få motion och frisk luft. Regelbundna raster kan också ge den vuxne ett bra flöde på arbetsdagen.

Hur gör föräldern om barnen saknar sina kompisar i dessa tider av social distansering?

– Det är bra att kompensera för det sociala bortfallet genom att umgås digitalt. Det kan vara att ringa upp klasskamrater till en gemensam skollunch och ha ett gruppsamtal så att man inte tappar allt det roliga med skolan.

Digitala skärmar benämns ibland som den nya tidens barnvakt och vissa föräldrar försöker att begränsa barnens skärmtid. Vad gäller i dessa dagar?

– Mitt förslag är att ha liknande regler för skärmtid som under en vanlig skoldag. Om barnen håller på med sitt skolarbete ska mobiler och paddor läggas bort. Sedan kan de plockas fram antingen på rasterna eller efter skoltiden. I den nya situationen kan föräldrar göra det lite enklare för sig och tillåta mer skärmtid generellt, både för spel och filmer och för att umgås digitalt med andra barn.

Hur ser föräldern till att behålla det goda humöret hos alla?

– Det är en stor utmaning men mycket handlar om att minska friktionen i relationerna genom att fundera ut vad var och ska göra under denna period så man inte bråkar om varje moment. En metod är ”Farmors lag” som innebär att föräldern belönar ett mindre kul beteende med ett mer kul beteende. Först klarar man av skolarbetet för att sedan göra någon roligare aktivitet. Barn vill gärna göra tvärtom så det gäller att ha rätt ordning på aktiviteterna. Det är en enkel strategi som fungerar.

Barn kan ha många frågor kring den nya situationen. Hur pratar man som vuxen med barn om coronasmittan?

– Små barns frågor kan vara en guide till svaret. De mindre barnen frågar på ett konkret sätt som samtidigt anger hur mycket de förstår. Vissa barn bryr sig helt enkelt inte och de behöver man inte prata med om detta. De lite större barnen kan man gärna fråga om de vill prata om viruset, hur de tänker och hur de mår. Har de frågor som man inte har svaret på är det bra att vara ärlig med det. Man kan kolla upp svaren tillsammans. De äldsta barnen klarar att själva leta efter svar men de behöver hjälp med att sovra och värdera informationen. Om barnen är oroliga så är det viktigt att ta oron på allvar. Ett generellt tips är att inte hela tiden titta eller lyssna på nyheter. Barnen behöver få glömma bort viruset en stund.