KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Bolaget stoppar matsvinnet – och hjälper klimatet

Bild: MAJA SUSLIN / TT

Matsmarts affärsidé är att utplåna svinnet genom att köpa och sälja varor som grossister och leverantörer annars skulle slänga. Hittills har de räddat 25 000 ton mat från att bli sopor, skriver SvD.

Varje år slängs över en miljon ton mat och dryck från butiker och hushåll. Under pandemin har Matsmart verksamhet fått ett starkt uppsving och har även expanderat internationellt. Hittills beräknar företaget att de minskat Sveriges matsvinn med 25 000 ton.

Dessutom tacklar det klimatfrågan då matsvinnet är en miljöbov. Den svenska livsmedelshanteringen står för 20-25 procent av landets totala klimatpåverkan.

Bolaget grundades 2014 och det framgångsrika konceptet har nu lett till att Matsmart idag även finns i Danmark, Finland och Tyskland. Förra året omsatte de nästan 500 miljoner kronor, då verksamheten kunde dra nytta av pandemin.

– Vi har lärt oss som ett kollektiv att handla på nätet. Det har varit positivt för oss, säger Karl Andersson, vd för Matsmart, till SvD.

SvD: ”Matvarorna köps in från leverantörerna när det uppstått överproduktion, felaktiga förpackningar, säsongstrender som passerat eller vid korta – alternativt passerade – bäst före-datum.”