KRIGET I UKRAINA

Världens börser skakar – Moskva rasar 14 procent

Putins attack på Ukraina får världens finansmarknader på fall. Arkivbild Bild: Alexei Nikolsky/AP/TT

Börs/Marknad (TT)

Moskvabörsen rasar 14 procent när stoppet hävs och förhandeln i Stockholm indikerar fall på runt fem procent.

Samtidigt rusar oljepriset.

Nu hotar rejält stigande el- och drivmedelspriser, enligt bedömare.

Det lär bli en blodröd dag på världens börser – i Asien är nedgångarna runt tre procent på flera av de större börserna. I går föll Wall Street på bred front, efter tidiga signaler om att något var på gång i Ukraina. Några timmar senare kom beskedet – president Putin har beordrat en invasion av Ukraina.

Inför öppningen på Stockholmsbörsen pekar förhandeln vid 8.15-tiden på kursfall på cirka fem procent, ungefär lika mycket i Frankfurt, enligt IG Markets. Och inför dagens USA-handel pekar terminshandeln brant ner samtidigt som det så kallade skräckindexet, som mäter volatiliteten, rusar 7-8 procent.

I Moskva stoppades börshandeln inledningsvis. När den sedan öppnade rasade index med runt 14 procent.

Försvagad krona

Oljan stiger cirka fem procent eller 6 dollar till 103 dollar för ett fat Nordsjöolja. Det är första gången sedan 2014 som oljepriset ligger över 100 dollar.

En klassisk tillflyktsort för pengarna i kristider är guldet, som stiger i värde med runt två procent. Räntepapper är en annan säker hamn vilket får exempelvis den tioåriga amerikanska statsobligationen att falla med 0,10 procentenheter till 1,88 procent.

Samtidigt försvagas den svenska kronan, med tio öre eller mer öre till 9:53 för en dollar medan euron kostar 10:72 på morgonen. Rubeln tappar ytterligare i värde till rekordlåga nivåer mot dollarn medan kryptovalutan Bitcoin faller 7-8 procent till runt 34 700 dollar.

Stigande bensinpriser

Carl Hammer, analyschef vid SEB, säger att det ännu är för tidigt att förutspå en skenande utveckling på marknaderna. Men det riktigt stora orosmolnet är i så fall energimarknaderna.

– - Det är väldigt oklart hur de kommer att påverkas, med tanke på infrastrukturen från Ryssland in i Europa. Det är där den riktigt otäcka utvecklingen på marknaden kan ske, som vi bedömer det, säger han.

Utvecklingen får givetvis konsekvenser för gemene man.

– Med kraftigt stigande energipriser och en fallande krona påverkas drivmedelspriserna. De kan påverkas ganska dramatiskt de närmaste veckorna. Det återstår att se.

Även flera andra råvaror har stigit kraftigt i pris, bland annat Aluminium som sedan årsskiftet rusat med 17 procent. Ryssarna är världens näst största aluminiumproducent och är också delägare i det stora svenska aluminiumsmältverket, Kubal i Sundsvall. Även Nickelpriset har dragit iväg.

Olle Lindström/TT

Anna Lena Wallström/TT