DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Vårdpersonal och snickare sökes

Personal inom vården, snickare och systemutvecklare hör till de yrkesgrupper som kommer att efterfrågas i stor utsträckning fram till 2026, enligt Arbetsförmedlingen. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonomi (TT)

Vårdpersonal, snickare, systemutvecklare, lärare och ingenjörer är några av de yrkesgrupper som kommer att vara hett eftertraktade de kommande åren, enligt en uppdaterad prognos från Arbetsförmedlingen.

Inom vårdkategorin handlar det om flera kategorier, såsom läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och barnmorskor.

Prognosen sträcker sig till 2026 och under perioden bedöms jobbchanserna för personer som har en gymnasie- eller högskoleutbildning som goda.

"Trots effekterna av pandemin bedömer vi att det kommer att vara goda jobbmöjligheter på flera delar av arbetsmarknaden. Men det är också tydligt att en avslutad utbildning är av stor betydelse för att stå sig i konkurrensen om jobben", säger Ingrid Viklund Ros, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Hårdare konkurrens om jobben väntas inom försäljning, inköp och marknadsföring, ekonomi och administration samt kultur. Inom hotell- och restaurangnäringen bedöms att efterfrågan på personal kommer att vara varierad.