KRIGET I UKRAINA

USA-stoppar import av rysk olja

President Joe Biden har beslutat om ett amerikanskt förbud mot import av rysk olja, gas och ryskt kol. Arkivbild Bild: Patrick Semansky AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Bidenregeringens beslut är klart. USA inför ett embargo mot import av ryska energiråvaror redan på tisdagen.

Det meddelar president Joe Biden.

– Vi förbjuder all import av rysk olja, gas och energi. Det innebär att rysk olja inte längre tas emot i amerikanska hamnar och det amerikanska folket ger (president Vladimir) Putin ännu en smäll, säger Biden.

Beslutet tas i samråd med EU-länderna, säger han.

Kanada har tidigare aviserat ett embargo mot rysk olja. Men EU-länderna, med Tysklands förbundskansler Olaf Sholz, har så sent som i måndags gjort klart att effekterna skulle bli för stora för Europas ekonomi för att klara av ett tvärstopp för rysk energi.

Rysk olja stod för 3 procent av USA:s oljeimport i fjol.

Storbritannien ska fasa ut all import av rysk olja till årsskiftet, uppger näringslivsminister Kwasi Kwarteng på Twitter.

Oljepriset snuddade vid historiska rekordnivåer när Bidenregeringens utrikesminister Anthony Blinken i helgen meddelade att USA överväger ett embargo mot rysk olja.

De rekordhöga råvarupriserna i kölvattnet på Rysslands attack mot Ukraina och västliga sanktioner har fått bland annat Internationella valutafonden (IMF) att varna för betydande konsekvenser för världsekonomin.