DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Tysk tillväxt tvärnitar

Fransk tillväxt tog oväntad fart i andra kvartalet, i skuggan av Ukrainakriget, räntehöjningar och inflation som äter upp köpkraft. Arkivbild. Bild: Francois Mori AP/TT

Ekonomi (TT-Bloomberg)

Tillväxten i både Frankrike och Spanien överraskar positivt i andra kvartalet, enligt preliminära BNP-beräkningar.

Men i Tyskland blev det en oväntat hård tvärnit, ned till noll i tillväxt jämfört med kvartalet före.

Nolltillväxten i Tyskland kan förvisso räknas om i årstakt. Då blir det en tillväxt på 1,5 procent i eurozonens ekonomiska motor. Fast även det var svagare än väntat.

Analytiker hade i snitt räknat med 1,8 procent i årstakt, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Jämfört med första kvartalet blev det nolltillväxt i andra kvartalet, vilket kan ställas mot snittprognosen på plus 0,1 procent bland analytiker.

Det enda positiva i rapporten från Tyskland vara att under första kvartalet låg den tyska tillväxten i kvartalstakt på 0,8 procent enligt reviderade tal, mot en preliminär beräkning på 0,2 procent.

Sydeuropa visar dock oväntat styrka i inflations- och räntefrossan, som slår mot hushållens köpkraft och investeringsklimatet.

Frankrike vänder till tillväxt efter den oväntade BNP-minskningen i första kvartalet. Frankrikes bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 0,5 procent under perioden april-juni mot kvartalet före. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 0,2 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Det som driver tillväxten är handelsrelaterat, medan den inhemska konsumtionen fortsätter nedåt för andra kvartalet i rad i skuggan av inflation och högre ränteläge.

För Spanien blev tillväxtlyftet ännu större under andra kvartalet, upp med 1,1 procent mot kvartalet före – vilket var nästan tre gånger så mycket som väntat.

BNP-siffror för hela eurozonen väntas också under fredagsförmiddagen.

Analytiker har inför detta i snitt räknat med en tillväxt i eurozonen i årstakt på 3,4 procent och en BNP-ökning jämfört med kvartalet före på 0,2 procent, enligt Bloomberg.