DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Tysk recession närmar sig

Oväntat svagt affärsklimat i Tyskland i juli, enligt Ifo-index. Arkivbild. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Ekonomi (TT)

Inflationen och gaskrisen skakar om den tyska ekonomin rejält. Det tunga Ifo-index för juli föll till 88,6 – ned från reviderade 92,2 i juni.

"Tyskland befinner sig på gränsen till en recession", konstaterar Clemens Fuest, chef för det Münchenbaserade institutet.

Analytiker hade i snitt räknat med att Ifo-index för juli skulle sjunka – men bara till 90,1, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Reuters. För att hitta lika låga nivåer som det nu blev får man gå tillbaka till juni 2020 – det vill säga i det osäkra läget i början av covid-19-pandemin.

"Företagen räknar med betydligt sämre affärsaktivitet under kommande månader. Höga energipriser och hotet om gasbrist tynger ekonomin", skriver Clemens Fuest.

Det dystra indexet kommer sedan Europeiska centralbanken (ECB) – för att få bukt med inflationen i eurozonen – stramade åt penningpolitiken med en oväntad så kallad dubbelhöjning på 50 punkter av de viktigaste styrräntorna förra veckan. Analytiker hade i snitt räknat med 25 punkter, när räntorna höjdes för första gången på elva år.

Hur inflationen utvecklas framöver är dock oklart. En faktor som spökar är de ryska gasleveranserna.

Tysklands centralbank Bundesbank – som ingår i ECB-systemet – varnade så sent som i förra veckan för att prisökningarna som präglat den tyska ekonomin en tid troligen kommer att bli ännu värre de kommande månaderna samtidigt som hotet om strypta ryska gasleveranser sprider stor osäkerhet.

Nedåt för orderingången

Delindex för bedömningen av det ekonomiska läget just nu sjönk också. Det var dock marginellt bättre än väntat, på 97,7. Där låg snittprognosen på 97,5 och i juni låg det enligt reviderade siffror på 99,4.

Men delindex för synen på framtiden föll till 80,3, från reviderade 85,5. Det kan jämföras med en snittprognos på en nedgång till 83,0.

Bland industriföretagen föll Ifo-index på bred front, till den lägsta nivån sedan april 2020 och det pekade för första gången på två år även nedåt för orderingången.

Lägsta nivån sedan 2016

Det är markant nedåt även inom tjänstesektorn, enligt Ifo-index – och dessutom för turism och besöksnäringen.

Även byggindustrin drogs med nedåt, vilket sätter punkt för ett par månaders återhämtning där. Bland byggföretagen är bedömningen av det ekonomiska nuläget på den lägsta nivån sedan april 2016, noterar Clemens Fuest i rapporten.

Joakim Goksör/TT